Svako bi ga poželeo u bašti! MAGIČNO DRVO koje potpuno prirodno RAĐA 40 RAZLIČITIH VOĆKI ISTOVREMENO

Drvo
Printscreen/Youtube

Iz daljine, ovo drvo izgleda poput svakog drugog, ali iz blizine je moguće uočiti razlike u obliku i veličini listova, cvetova i plodova koji harmonično rastu i razvijaju se jedni pored drugih.

 

Drvo koje je privuklo pažnju celog sveta je delo profesora i umetnika sa Univerziteta u Sirakuzi, čije je ime Sem Van Aken i odgovoran je za stvaranje ovog hibridnog drveta koje daje 40 različitih plodova u isto vreme.

Zvuči neverovatno, zar ne? Međutim, ono stvarno postoji i predstavlja projekat na kome Van Aken radi već neko vreme, u okviru nastojanja da unapredi svoje hibride u svakom mogućem pogledu.

Van Aken stvara ove neverovatne “žive skulpture” tako što uzima grančice različitog drveća i kalemi ih na jedno drvo u procesu koji traje osam do devet godina.

– Sve je počelo kao umetnički projekat. Želeo sam da prikažem ljudima jedno drvo koje cveta u različitim bojama i rađa različite plodove u isto vreme – navodi Van Aken za Tajm.
 

Inspiracija za projekat došla je iz procesa kalemljenja, ali sada predstavlja mnogo više od toga. Sem sada bira manje dostupne vrste i stvara neverovatne prikaze, prenosi portal Housebeautiful.

Rezultat Semovih napora je ovo neverovatno drveće koje se sada može naći u prodaji.

Tokom većeg dela godine, drveće izgleda krajnje normalno. U proleće cveta u predivnim bojama, a tokom leta daje najrazličitije plodove, od kojih se neki ne mogu naći u komercijalnoj prodaji.

– Mislim da je razlog zbog koga sam uspeo tako dugo da održim ovo činjenica da je svake godine to nešto novo. I kada vidite ovo jedinstveno drveće u punom cvetu, to je zaista nešto neverovatno – ističe Sem za National Geographic.