JEDNOSTAVNO SAVRŠENE: Napravite najbolje domaće njoke!

Kupujete gotove njoke? Pošto budete videli kako se jednostavno prave nikada vam više neće pasti na pamet da pazarite zamrznute!

 

Njoke su idealne uz razne umake, koji se takođe mogu skvati za desetak minuta, a ako želite, pripremite ih više pa deo zamrznite za dane kada ste u velikoj žurbi, a ipak želite da pojedete nešto ukusno i domaće.

Važno pravilo prilikom pripreme njoka jeste da kupite krompir koji nije voden (npr. beli krompir) tako ćete moći da koristite što manje brašna jer će inače izgubiti lagan, pahuljast okus.

Sastojci:

– kg krumpira

– oko 40 dkg brašna, a deo ćete odvojiti za posipanje površine
– veliko ili dva mala jaja
– so
– 2 kašićice maslaca
– malo narendanog muskatnog oraščića

Priprema:

Skuvajte krompir u posoljenoj vodi. Čim se dovoljno ohladi, toliko da ga možete držati u rukama, oljuštite ga i pasirajte. Pustite da se još malo ohladi ako je potrebno pa dodajte sve sastojke i tek malo od 40 dkg brašna. Počnite da mesite njoke, a brašno dodajte postepeno, dok ne dobijete kompaktnu smesu koja može da se razvuče. Radnu površinu pospite brašnom pa razvucite testo tako da dobijete duge trake, potom secite nožem na manje komade.

Kuvajte njoke u slanoj vodi nekoliko minuta, a gotove su kada isplivaju na površinu.

Ako planirate da zamrznete deo, prvo ih složite na ravnu pobrašnjenu ploču, poput plastične daske za sečenje, i staviti u zamrzivač. Ovo je potrebno da se njoke ne bi zalepile za površinu. Nakon što se zalede stavite ih u kesu za zamrzivač i odložite u led. Ako ih odmah stavite u kesu, zalijepiće se i sav će trud biti uzaludan!

Uživajte u svojim domaćim njokama!