ZELENI KROVOVI: Vraćanje prirodi kroz tvorevine modernog doba (FOTO)

Zeleni krov
Instagram/swapnakirubaharan

Sa razvojem modernih megapolisa, koji nose sve odlike modernog doba, stvaraju se artificijelne životne sredine u kojima je vidan nedostatak prirodnih elemenata. Otuđenjem modernog čoveka od korena, traže se nove mogućnosti za ozelenjavanje veštačkih ljudskih tvorevina, a kao jedna od najinteresantnijih inovacija izdvajaju se zeleni krovovi.

 

Intenzivni krovni vrt, Menhetn, Foto: Wikipedia

Promena urbane strukture, koja se godinama odaljava od principa života sa prirodom, duge je i zahtevan proces, pa se traže nova, kreativna i efikasna rešenja za uvođenje zelenih površina u urbani pejzaž.

Prvi korak u revitalizaciji urbane strukture je integrisanje zelenih površina koje će

predstavljati osnovu ekoloških promena i poboljšanja kvaliteta života u savremenim gradovima.

Kao osnovni problem u formiranju zelenih površina se nameće nedostatak prostora u već preizgrađenim i prenaseljenim gradovima širom sveta. Zbog toga se pronalaze nova i prilagođavaju stara rešenja kako bi se integrisalo zelenilo i proroda u veštačke tvorevine ljudskog društva.

 

Krovni vrt, Singapur, Foto: Instagram/swapnakirubaharan

Jedno od rešenja za uvođenje zelenih površina u savremene gradove su zeleni krovovi. Oni predstavljaju kreativno i efikasno rešenje da se povrati prostor izgubljen prilikom gradnje. Oni dolaze u različitim oblicima i veličinama, nazivaju se i „krovni vrtovi“, „vegetativni krovni pokrivači“, „živi krovovi“ ili „eko-krovovi“ i predstavljaju vegetativni pokrivač na krovu objekta. 

Zeleni vrtovi postoje hiljadama godina, mogu se sresti u brojnim primerima arhitektonskih tvorevina od početka ljudskog stvaranja. O dugoj istoriji krovnih vrtova svedoče zapisi o krovovima sa negovanim rastinjem iz Strarog Zaveta.

Smatra se da zeleni krovovi potiču sa Istoka, gde su uzgajani u Asiriji i Vavilonu, u plodnim dolinama Tigra i Eufrata. U to vreme su građene terase iznad lučnih svodova i stubova koje su bile obrasle biljakama. Najčuveniji primer su Semiramidini viseći vrtovi koji su proglašeni za jedno od sedam svetskih čuda starog sveta.

Danas se zeleni krovovi znatno razlikuju od nekadašnjih primera ovog vida ozelenjavanja, prvenstveno zbog mogućnosti koje pruža savremeni napredak, zbog raznovrsnosti dostupnog biljnog materijala, kao i zbog napretka na polju savremene pejzažne arhitekture koja omogućava kreiranje pravih “oaza na nebu”.

Osnovna podela zelenih krovova je na intenzivne i ekstenzivne zelene krovove.

 

Zeleni krov, Njujork, Foto: Wikipedia

Intenzivni zeleni krovovi

Intenzivni zeleni krovovi predstavljaju svojevrsne “bašte u vazduhu” koje poseduju sve osnovne karakteristike vrtova na zemlji.

Sadrže deblji sloj supstrata u kome se razvijaju različite biljke, poput razvoj trave, cveća, šiblja i nižeg drveća. Mogu da sadrže i brojne druge elemente zelenih površina poput popločanih površina, sistema za navodnjavanje i drenažu, vodene elemente, mesta za sedenje i odmor i sl. Uprav zbog takvih odlika se često nazivaju i krovni vrtovi.

 

Krovni vrt, London, Foto: Instagram/elkerokkas

Prednosti intenzivnih zelenih krovova

– Intenzivni zeleni krovovi se odlikuju većom raznovrsnošću biljaka, što pruža veću slobodu pri izboru i omogućava gajenje većih biljaka.

– Koriste se za odmor i rekreaciju poput bilo koje druge bašte.

– Mogu da se koriste i za gajenje određenog voća, povrća i začinskih biljaka.

– Vizuelno su izuzetno atraktivni, kako za korisnike i sve koji mogu da uživaju u njihovoj lepoti iz daljine, tako i za samu estetiku grada.

Nedostaci intenzivnih zelenih krovova

– Kao najveća prepreka u formiranju intenzivnih zelenih krovova se izdvaja dobra statika objekta, koja je neophodna da bi podržala strukturu zelenog krova.

– Mogu se formirati samo na ravnim površinama ili površinama sa malim nagibom.

– Potrebno je postavljanje drenažnog sistema,

– Zahtevaju redovno zalivanje, pa je nekad potrebno postavljanje sistema za navodnjavanje.

– Krovni vrtovi su složeni sistemi koji zahtevaju određen nivo znanja, kako za postavljanje, tako i za dalje održavanje.

Ekspanzija intenzivnih zelenih krovova je rezultat uviđanja neophodnosti ponovnog uspostavljanja veze između prirode i gradova i očekuje se njihova dalja popularizacija i primena.

 

Zeleni krov, Toronto, Foto: Wikipedia