SAVRŠENA POSLASTICA ZA USKRS: Domaći snikers kolač (RECEPT)

Snikers
Printscreen/Youtube

Jeste li ljubitelji snickers čokoladica? Mi jesmo, veliki i zato smo se trudili svim silama da pronađemo recept za domaće. Delimo ga i sa vama.

 

Recept smo „iskopali“ na JacquelynClark blogu i verujemo da nema mnogo razlike od onog kupovnog koji jednostavno obožavamo. Jedino nam ostaje da probamo i uverimo se.

Potrebni sastojci:

Za čokoladni sloj:

– 3 šolje na komadiće iseckane mlečne čokolade,
– ½ šolje kikiriki putera.

Za nugat sloj:

– ¼ šolje putera,
– Šolja šećera,
– ¼ šolje kondenzovanog mleka,
– 1 ½ šolja italijanske meringe,
– ¼ šolje kikiriki putera,
– 1 ½ šolja kikirikija,
– Kašičica vanila ekstrakta.

Za karamel sloj:

– Vrećica karamela.
– ¼ šolje pavlake za šlag.

Način pripreme:

Za početak krenite sa pripremom čokoladnog sloja – na pari topite kikiriki puter i čokoladu dok ne dobijete glatku smesu.

Polovinu smese uspite u dobro namašćen četvrtasti kalup i stavite na hlađenje da se stvrdne, 10-15 minuta.

Za nugat sloj –  Otopite puter u šerpici na srednje jakoj temperaturi na šporetu. Kad se puter otopio dodajte šećer i kondenzovano mleko,  pustite da zakuva i krčka pet minuta, povremeno mešajte. Dodajte kikiriki puter, meringu i vanilu pa sve dobro izmešajte.

Nakon toga sklonite sa vatre i lagano umešajte kikiriki.

Nugat sloj uspite u kalup preko čokolade koja se stvrdnula i vratite ponovo u zamrzivač na 10-15 minuta, a vi krenite sa pripremom karamel sloja.

Karamel sloj – Na pari rastopite karamele zajedno sa pavlakom za šlag povremeno mešajući, za ovo će vam biti potrebno 10-15 minuta. Kad su se karamele rastopile, prelijte ih preko nugat sloja pa ponovo vratite u zamrzivač da se stisne.

Kad se karamel sloj stvrdnuo vaše Snickers kocke prelijte drugim čokoladnim slojem pa još jednom stavite u frižider na finalno hlađenje.

Meringe

Potrebni sastojci:

– 3 belanca,
– 75 ml vode,
– 100 g šećera.

U malu šerpicu na šporetu stavite vodu i šećer i pustite da lagano kuvaju i naprave šećerni sirup. Dok se sirup kuha vi mutite belanca dok ne postanu čvrsta. Na kraju u belanca u tankom mlazu neprekidno mešajući dodavajte lagano ohlađen šećer sirup. Mešajte električnim mikserom dok ne dobijete čvrstu svilenkastu smesu.