Spremite ukusne specijalitete od jaja preostalih od Uskrsa (RECEPTI)

Jaja
Printscreen/Youtube

Kada prođe Uskrs događa se da ukućani i gosti ne pojedu sva kuvana jaja koja su ofarbale domaćice.

 

Evo nekoliko predloga kako ih iskoristiti:

Salata od mladog krompira

Za 4 osobe: veća glavica reckave zelene salate, 200 g rukole, 250 g mladih krompira, 150 g kačkavalja, 5-6 tvrdo kuvanih jaja, 3 kašike maslinovog ulja, kriška od oko 150 g „bakinog hleba“, 3 kašike suncokretovog ulja, kašika sirćeta, 2 grančice ruzmarina, 2 kašike paprike u prahu i so.

Mladi krompir operite pod mlazom hladne vode trljajući ga oštrim sunđerom kako biste mu skinuli tanku opnu. One nešto veće komade mladih krompirića prepolovite i kuvajte 15 minuta u ključaloj slanoj vodi. Ocedite, prebacite u veći teflonski tiganj i nekoliko minuta pržite na kašiki vrelog maslinovog ulja. Pospite seckanim iglicama ruzmarina, promešajte i skinite sa ringle. Jaja oljuštite pod mlazom hladne vode, posolite i obilato uvaljajte u papriku. Krišku hleba iseckajte na kockice i pržite ih na vrelom ulju da sa svih strana dobiju zlatno-žutu boju. Zelenu salatu i rukolu dobro operite, listove salate iscepkajte prstima i sipajte u veću posudu za salatu. Dodajte mladi krompir, kockice hleba i kačkavalja, kao i jaja isečena na kockice. Posolite, prelijte mešavinom ulja i sirćeta i služite.

Šareni zalogaji

Za 4 osobe: 12 tvrdo kuvanih prepeličjih jaja, 50 g usoljenih kapara, 3 inćuna iz konzerve, 120 g crvenih paprika iz turšije, 100 crnih maslinki, veza peršuna, 3 kašike senfa, 3 kašike sušenog origana, 2 kašike semena korijandera i so. 

Kapare i inćune isperite, ocedite, iseckajte, pomešajte sa sitno seckanim peršunom i ostavite sa strane. Sameljite seme korijandera, pomešajte ga sa sušenim origanom, sve sjedinite sa senfom i ostavite sa strane. Maslinkama izvadite koštice i izmiksajte ih zajedno sa paprikama iz turšije koje ste prethodno dobro ocedili. Tvrdo kuvana prepeličja jaja oljuštite pod mlazom hladne vode. Četiri jajeta uvaljajte u mešavinu kapara, inćuna i peršuna, četiri u sos od korijandera, origana i senfa i preostala četiri jajeta uvaljajte u mešavinu maslina i paprika. U svako jaje zabodite čačkalicu i služite.

Punjene korpice

Za 4 osobe: paket smrznutog lisnatog testa, 8 tvrdo kuvanih jaja, 150 g kačkavalja, 100 g graška iz konzerve, čen belog luka, 120 g majoneza, 20 g maslaca, kašika maslinovog ulja, dve-tri grančice ruzmarina, kašika semena kima i so. 

Testo odmrznite na sobnoj temperaturi i na radnoj površini koju ste posuli brašnom, istanjite oklagijom na debljinu od oko 5 mm. Istanjenim testom obložite 12 podmazanih modli u obliku čamca. Preko testa sipajte po nekoliko zrna pasulja i pecite 20 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Pečeno testo pažljivo izvadite iz modli i ostavite da se hladi. Za to vreme, na brzinu na mešavini vrelog ulja i maslaca propržite seckani beli luk, dodajte oceđeni grašak iz konzerve, posolite, smanjite temperaturu i dinstajte 5 minuta. Jaja oljuštite pod mlazom hladne vode i zajedno sa kačkavaljem iseckajte na kockice. Pomešajte majonez, oceđen i ohlađen grašak, jaja i kačkavalj, dodajte semenke kima, energično promešajte i ovom smesom punite testo. Ukrasite grančicama ruzmarina i služite.