Svi se kunu u OVU METODU ČIŠĆENJA i SREĐIVANJA: Pratite savete koji će vam PROMENITI ŽIVOT

Orman
Rubbermaid Products / Foter / CC BY

KonMarie, japanska metoda čišćenja i organizovanja, produkt je Marie Kondo, spisateljice koja pomaže ljudima da uvedu trajan mir u svoj život i reše se besmislenih navika

 

Marie Kondo iz Japana postala je poznata u celom svetu po svojoj knjizi koja vam obećava srećniji i ispunjeniji život samo zato što ćete na sasvim drugačiji način sređivati stvari u svojoj kući.

U knjizi “Čarolija pospremanja koja će vam promeniti život” Marie u objašnjava ključnu stvar – treba sve u svojoj kući da izvadite na gomilu i zapitate se uveseljava li vas ta stvar?

Nemojte čistiti po sobama već po kategorijama. Znači, odeća, knjige, cipele… umesto spavaća soba, dnevni boravak, kupatilo.

Odeća je najmanje sentimentalna stvar i nju preporučuje prvu za primenu svoje metode. Izvadite sve na gomilu i zamislite se nad svakim komadom uveseljava li vas. Sve što vas ne uveseljava bacite, poklonite, donirajte. Ostavite samo ono u čemu zaista uživaje, poručuje Marie Kondo, koja je svoju metodu nazvala KonMari.

S njom ćete uvesti trajni red i sklad u svoj prostor, bićete mirni i srećni i rešićete se besmislenih i opterećujućih navika. Celi svet je zaluđen njenim idejama. 

Poštujte svoje stvari
Marie u svojoj knjizi vas moli da razmislite o osećajima svojih stvari: Jesu li zaista srećne u kutku vaše police ili ormara? Poštujte svoje stvari, poručuje i dajte im ili priliku da ih koristite ili da ih usrećite na nekoj drugoj adresi. 

Smotajte umesto slaganja
Nakon što ste odlučili koje stvari ćete zadrati, Kondo predlaže da svoju odeću radije smotate na policama u komodi. 

Majice složite kao i inače, ali na kraju ih zarolajte te slažite jedne kraj druge u fioke.

Tako ćete uvek dobro videti svoju odeću i nećete praviti nered dok izvlačite ili tražite željenu majicu.

Čarape preporučuje da smotane stavite uspravno.

Takođe, kada stvari slažete smotane u fioke poslužite se kutijama za cipele kako biste ih održali urednima. U veće kutije stavite džempere, a u manje čarape i tanke majice. 

Ljudi se zaljubljuju u svoje ormare
Nakon što jednom očistite svoj ormar, zaljubićete se u njega, kažu mnogi koji su iskušali ovu metodu. Razlog tome je verovatno zato što su vaše super majice, haljine i pantalone napokon ugledale svetlo dana lepo posložene.