RECEPT za najbolju makovnjaču koju ste ikad jeli

Mak
Screenshot/domacirecepti

Najomiljenija poslastica.

 

Sastojci:

250ml + 150ml mleka
1 šolja + 2 kašike šećera
20gr kvasca
600gr brašna
125gr margarina
1 jaje + 1 žumance
2 kašike pekmeza od kajsija
400gr mlevenog maka
šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Ugrejati 250ml mleka, da bude toplo pa potopiti kvasac sa dve kašike šećera. Ostaviti da odradi.

Dok to odradi na vatru staviti 150ml mleka da provri sa 200ml šećera.

Mleko kada provri skloniti sa vatre, pa preliti sa vrelim mak i dodati pekmez i sve sjediniti, pa ostaviti da se hladi

Kad je kvasac odradio, pomešati ga sa 500gr brašna i margarinom pa umesiti mekano testo.

Ako je potrebno dodajte još 100gr dok budete mesili.

Ostavite testo da vam kisne 30 minuta.

Kad je nakislo istresite ga na pobrašnavljenu površinu, malo premesite i podelite na dva dela.

Jednu jufku uzmite pa je zatvorite povlačeći krajeve unuta, okrenite naopako, da krajevi budu dole, pa vrtite jufku u krug da se od dole zatvori.

Kad se zatvorila pobrašnavite još malo pa razvucite testo u pravougaonik veličine tepsije.

Namažite sa pola fila od makana skoro ceo pravougaonik. Ostavite 2cm od kraja ne namazan, da kada budete rolali tu se štrudla na kraju fino zalepi.

Kada ste urolali obe štrudle stavite ih u pleh pa umutite žumance sa kašikom ulja i premažite.

Ostavite štrudle da kisnu pola sata.

Zagrejte rernu na 220 stepeni.

Stavite štrudle da se peku oko 45 minuta.

Prvo stavite u sredinu, pa posle 20 minuta stavite skroz dole pa posle 15 minuta vratite gore da se zapeku i porumene.

Pečenu strudlu izadite da se prohladi, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Ako niste sigurni da li vam je štrudla pečena negde sastrane ubodite čačkalicom, viljuškom ili nožem pa kada izvadite pogledajte da li na viljušci ima samo fila ili fil pomešan sa testom. Ako nema pečeno je, a ako ima vratite da se dopeče još malo, ali za 45 minuta bi trebala da bude pečena.