NISTE NI SVESNI ŠTA SVE MOŽE VAŠA MIKROTALASNA RERNA: Naučite trikove koji će vam olakšati život!

Mikrotalasna rerna
Wikipedia

Mikrotalasnu rernu ne treba da koristite isključivo za podgrevanje hrane, ona može biti od koristi za mnogo toga.

 

Podgrevate ručak ili večeru, grejete vodu za kafu, ali verovatno niste bili svesni da mikrotalasna rerna može da vam pomogne i u održavanju biljaka. Naime, ukoliko planirate uzgoj novih sadnica, trebalo bi da zemlju najpre sterilišete u mikrotalasnoj. Stručnjaci predlažu da zemlju sipate u tankom sloju u plastični sud i da grejete – 90 sekundi po kilogramu.

Ukoliko želite da skinete poštansku markicu sa koverte, bez da je oštetite, dovoljno je da kapnete vodu na nju i da koverat “podgrejete” 10-15 sekundi.

Zagrevanje sunđera u mikrotalasnoj rerni može da uništi čak 99,9% bakterija. Nakvasite sunđer i grejte ga jedan minut.

Isecite stopalo sa stare čarape, pa zašijte dobro taj kraj, onda sipajte pirinač i zašijte i vrh čarape. Možete u pirinač sipati i nekoliko kapi eteričnog ulja od lavande. Podgrevajte napunjenu “čarapu” u mikrotalasnoj i tako dobijate savršen lek za bolne mišiće.

Ukoliko vam se hleb ubajatio i teško ga žvaćete, ubacite ga u mikrotalasnu na 20 sekundi. Možete ga prethodno umotati i u nakvašeni ubrus ili krpu, kako bi povukao vlagu i postao svež kao da je tek pečen.

U mikrotalasnoj možete lakše da razbijete grudvice od smeđeg šećera, a možete i da, za dva minuta grejanja, osušite sveže začinsko bilje.

Da li ste znali da za samo nekoliko minuta možete da ispečete kolač i to u šolji? Sipajte u šolju dve supene kašike šećera, dve supene kašike brašna, dve supene kašike kakaa, jedno jaje, jednu supenu kašiku ulja i jednu supenu kašiku mleka. Promešajte dobro smesu, da se razbiju sve grudvice. Onda možete da dodate i krupno seckanu čokoladu i da promešate. Stavite šolju u mikrotalasnu na otprilike dva, dva i po minuta. Kolač će verovatno izviriti iz šolje, ali imaćete topli slatkiš za par minuta. Istresite kolač na tanjir, iseckajte ga i servirajte sa sladoledom od vanile.

Očistite beli luk bez muke tako što ćete glavicu grejati 15 sekundi u mikrotalasnoj. Takođe, ukoliko treba da cedite neko južno voće, zagrejte ga 10-15 sekundi, ali nesečeno. Tako ćete lakše iscediti i to svaku kap iz voća.

U mikrotalasnoj rerni možete i da pečete orašasto voće. Stavite ga u činiju, dodajte malo ulja i grejte na po minut, mešajući posle svake “seanse”. Vreme spremanja zavisi od tipa i količine orašastog voća koje koristite, ali procenjuje se da je oko pet minuta dovoljno.