Bilo da želite da iznenadite goste za predjelo, da im servirate kao usputno meze uz piće ili da salatu obogatite ukiseljenim kuvanim jajima, ovaj recept će vas oduševiti.

Sastojci:

12 tvrdo kuvanih jaja, očišćenih i ohlađenih
2-3 grančice sveže mirođije
1 čen belog luka
3 šolje belog sirćeta
1 šolja vode
1 kafena kašičica krupne soli
1 veliki crni luk, sitno seckan
1 list lovora
1/3 šolje šećera
4 kafene kašičice mešavine začina (biber u zrnu, korijander, seme gorčice…) – po želji

Priprema:

Sve sastojke osim jaja, belog luka i mirođije sipati u šerpu. Pustiti da prokuva, potom smanjiti vatru da vri još pet minuta, pa ostaviti da se prohladi.

Čen belog luka ubaciti u teglu, za njim tri jajeta, pa malo prokuvanog luka i grančicu mirođije. Ponavljati dok ne napunite teglu. Tečnost sipati preko jaja i zatvoriti teglu.

Ostaviti u frižideru najmanje 3-4 dana pre jela (najbolje sedam dana).

Ovako pripremljena ukiseljena jaja mogu opstati u frižideru nedeljama – bar tako kaže legenda, jer niko nije izdržao da ih toliko dugo ne jede.

SAVETI:

  • Umesto belog sirćeta možete koristiti i jabukovo, za drugačiji ukus.
  • Ako dodate nekoliko kriški cvekle jaja će dobiti prelepu ružičastu boju.
  • Dodajte malo ljute papričice ako volite da jaja dobiju i na ljutini.
  • Nemojte koristiti karanfilić jer će od njega “rasol” dobiti smeđu boju.

Prijatno!