Umesto da bacate koštice lubenica, iskoristite ih u jednostavnom receptu u kojem ćete ih pretvoriti u ukusne i zdrave grickalice koje su kao stvorene za leto, plažu i nalete gladi kada ste na dijeti.

Na lubenici je skoro sve jestivo – i bela ivica uz koru i semenke, koje su prava riznica zdravlja ako se pripreme na ispravan način. Beli deo možete oguliti, narezati na kockice i ubaciti u vok ili ih kiseliti poput krastavca za osvežavajuću grickalicu.

Koštice lubenice pak kriju sve nutrijente potrebne za normalno funkcionisanje ljudskog organizma, od proteina, zdravih masnoća, vitamina i minerala, kaže Elizabet Somer, registrovana dijetetičarka i nutricionistkinja.

Zašto bacati nešto što je tako dobro za tebe i odličnog je ukusa? Koštice su bogate vitaminom E – jednim od nutrijenata koji mnogo ljudi ne unosi dovoljno – i fitonutrijenata, kojih isto nedostaje kod nekih osoba – otkriva Samer za Šejp.

Dodatno, koštice mogu da budu efektne svojim izgledom u nekom jelu i da mu daju hrskavost. Ukus im je orašast, a možete ih najlakše pripremiti u dobro zagrejanom tiganju s malo začina kroz 2 – 5 minuta i ‘baciti ih’ na salatu, u granola pločicu ili tost. Možete ih pripremiti i na način koji je opisan u receptu koji sledi.

Hrskave koštice lubenice iz rerne

Sastojci: koštice lubenice, maslinovo ulje, kašičica maslaca, narezanog na komadiće ili listiće, začini prema želji: mleveni crni biber, kumin, kajenski biber, crvena paprika, mešavina začina i sl.

Priprema: Koštice isperite i ostavite da se natope 2 sata u slanoj vodi. Zatim ih osušite i tapkajte ubrusom kako bi se sa njih uklonila voda i eventualni ostaci lubenice po njima.

Zagejte rernu na 160°C. Koštice postavite u veliku staklenu ili metalnu posudu za pečenje, polite ih ih uljem i promešajte dobro kako bi se svaka dobro obložila uljem. Začinite ih željenim začinima i naseckanim maslacem.

Pecite ih 40 minuta na početnoj temperaturi od 160 stepeni, a nakon toga pojačajte temperaturu na 180°C i tako ih pecite 15 minuta dok ne postanu hrskave i tamnosmeđe. Vreme pečenja može da varira zavisno od veličine rerne i samih koštica. Kada su gotove, izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade na ubrusu kako bi upio višak masnoće. Što se više budu hladile, to će biti hrskavije. Ostatke koštica čuvajte u dobro zatvorenoj tegli u frižideru.

Lubenicu trebaju da jedu svi, a najviše muškarci koji žele da budu moćni u krevetu.