KAD SE ODVRNE SLANIK: Ako se PRESOLILI JELO, ne brinite, dovoljno je da uradite OVO

Ako ste presolili supu, gulaš ili sos, dodajte vode ili neslanog temeljca i ubaci povrće poput luka i šargarepe, pa nastavite da kuvate još desetak minuta. I kiselina pomaže u ublažavanju slanog ukusa, pa slobodno presoljenom jelu dodajte limunov sok ili sirće. Slanost jela se može smanjiti i dodavanjem šećera ili meda.

Hrana
Pixabay.com

Pri ruci treba da imate krompir ili jabuku

Ako recept “dopušta”, dodajte mleko ili jogurt jer oni takođe “ubijaju” so. U narodu postoji još jedan savet – kad presolite jelo, ubacite jedan oljušteni krompir ili jabuku, koji će upiti višak soli i nakon kuvanja ga izbacite iz jela. Iskusni kuvari savetuju da jelo treba isprobavati tokom cele pripreme, a ne samo na kraju. Budite oprezni i sa dodavanjem paradajz pelata iz limenke, maslina ili kapara jer sadrže puno soli.