ZDRAVIJI SU OD KUPOVNIH: Uz malo potrošenog vremena napravite DOMAĆE NAMAZE za vas i vašu porodicu (RECEPTI)

Namazi koje ćete pripremati kod kuće zdraviji su od kupovnih, a osim što ćete obroke obogatiti vitaminima i mineralima, možete ih čuvati u frižideru nekoliko dana.

pixabay.com

Tako ćete uz malo potrošenog vremena za sebe i porodicu napraviti ukusnu i zdravu hranu.

Neodoljivi namaz od sira

  • tri puta po 20 g kremastog sira
  • 2 kašike mleka
  • 2 kašike kisele pavlake
  • 3/4 šoljice naseckanih oraha
  • 1 šoljica naseckanog švajcarskog sira
  • 10 g gorgonzole
  • 1/2 šolje oraha za ukras
  • crvene i zelene kriške jabuke
  • sveže povrće duguljasto narezano ili krekeri

Priprema: U jednu posudu stavite 20 grama kremastog sira, mleko i pavlaku pa mutite dok ne dobijete glatku smesu. Na jedan plastični tanjur stavite veći komad providne folije i ravnomerno namažite smesu. Utisnite orahe unutra. Sada uzmite drugih 20 g kremastog sira i pomešajte ga sa gorgonzolom i švajcarskim sirom. Smesu stavite preko one prethodno napravljene s orasima, zatvorite providnom folijom i ostavite u frižideru preko noći. Pre serviranja preselite namaz u posudu, ukrasite orasima i pričekajte pola sata. Uz namaz možete poslužiti povrće ili krekere.

Pečeni češnjak na hlebu

  • 6 do 8 glavica češnjaka, zavisi od veličine
  • kašika sveže majčine dušice
  • 1/2 šoljice ekstra devičanskog maslinovog ulja

Priprema: Rernu zagrejte na 200 stepeni Celzijusovih. Odrežite vrh svake glavice češnjaka, složite ih na foliju i stavite na lim za pečenje. Prelijte maslinovim uljem, posolite i dodajte majčinu dušicu. Prema preporukama slavne Marte Stjuart, majčinu dušicu možete zameniti ruzmarinom. Prekrijte folijom do kraja i pecite sat vremena. Kad se pečeni češnjak malo ohladi samo ga istisnite iz ljuske i uživajte u bogatstvu ukusa. Lako ćete ga namazati na toplu krišku hleba.

Namaz od patlidžana

  • ½ kg patlidžana
  • ¼ šoljice sveže naseckanog peršuna
  • ¼ šoljice grčkog jogurta
  • 2 šoljice paste tahini sa susamom
  • 1½ kašike limunovaog soka
  • 1 kašika naseckanog češnjaka
  • ½ kašike kima
  • 1 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja

Priprema: Zagrejte rernu na 200°C. Na lim stavite papir za pečenje i na njega patlidžane, pecite oko 45 minuta dok ne omekšaju. Nakon što ih izvadite iz rerne, uklonite im koru, a meso patlidžana stavite u blender zajedno sa peršunom, jogurtom, tahinijem, limunovim sokom, češnjakom i kimom. U smesu dodajte maslinovo ulje i poslužite sa hlebom.