Vesti  Magazin  /  Seks

I JEDNA ČAŠA MOŽE DA NAPRAVI PROBLEM: Muškarci, izbegavajte da SPAVATE SA ŽENAMA koje su konzumirale alkohol

Britanska advokatica Keti Mekaloh kaže da muškarci uopšte ne bi trebalo da spavaju sa ženama koje su popile bilo koju količinu alkohola - zato što su neki od njih skloni da ženske "zakone pristanka" pogrešno protumače.
Autor: B92 Foto: pixabay.com
Vreme: 16:01h | 06. oktobar. 2017.
0

 

Mekaloh, koja se 34 godine bavi pravnim aspektima seksulanog uznemiravanja i napadanja, savetuje muškarce da ne stupaju u seksulane odnose sa ženama koje su popile makar i jedno jedino piće, pošto ono može da "oslabi njihovu sposobnost za pristanak".

Zakon je jednostavan. Ako je žena popila piće, i posle seksa kaže da nije imala slobodu izbora, ni sposobnost da se izjasni o pristanku, muškarac može da bude optužen za silovanje. Ni kada je muškarac pod dejstvom alkohola, u smislu zakona, nema razlike u ovom slučaju. Pravo pitanje, u ovom slučaju, je to što ne postoji zakonom definisano stanje - "previše pijan", napisala je Mekaloh.

U ovom slučaju, na testu je ženska sposobnost da, pod uticajem alkohola, slobodno donese odluku o tome da li želi ili ne želi seks. Muškarci, izgleda, to ne shvataju – zaključila je ona.

 

U savremenom društvu, gde je izlazak u paru najčešće sinonim za odlazak na (alkoholno) piće, prag inhibicija je najčešće niži kada je seks u pitanju, pa pristanak na taj čin, sam po sebi, postaje komplikovano (pravno) pitanje.

 

Postavlja se pitanje da li osoba može ispravno da donese tu odluku kada je pijana, budući da intoksikacija "uklanja" mnoge psihološke granice i prepreke...

 

Komenarišući ovu situaciju, advokat Metju Klofton kaže da nije realno očekivati da će, zbog mogućih pravnih posledica, muškarci i žene u potpunosti izbegavati seks pod dejstvom alkohola.

 

Nije realno predlagati ljudima da izbegavaju "pijani" seks. Nije moguće savetovati ih da se uzdražavaju od stupanja u takav seks, jer kad kada su pod dejstovm alkohola radiće šta im je volja – kaže on.

Ako bih mogao da dam savet mladim devojkama i momcima, rekao bih da bi muškaci seksu trebalo da pristupaju vrlo pažljivo kada postoji razlika između nivoa opijenosti njega i žene, posebno ukoliko nikada pre toga nije imao seks i ukoliko nije u vezi sa tom devojkom, zaključio je Klofton.

Komentari

Nije moguće komentarisati vesti starije od 5 dana.