JAHTA KOJU STIV DŽOBS NIJE DOČEKAO UPLOVILA U HRVATSKU: Evo ko je nasledio njegovo bogatstvo (VIDEO)

jahta
youtube/ screenshot

Venus, luksuzna jahta Stiva Džobsa vredna 120 miliona evra, ovih dana plovila je i po hrvatskom primorju, tačnije oko Briona.

 

Jahta je sada u vlasništvu Džobsove udovice Lorin Pauel Džobs, koja je već krstarila po Jadranu, a zadnji put pre tri godine, kada je obišla Dubrovnik i Hvar.

Lorin je sa Džobsom, koji je umro nakon duže borbe s rakom gušterače, bila u brako 20 godina. Par je imao četvoro dece, a nakon smrti tehnološkog genija ona je nasledila više od 10 milijardi dolara njegove imovine.

Jahtu Venus dizajnirao je Filip Stark, a sagrađena je u Holandiji.

Džobs je jahtu naručio 2008. godine, nedugo nakon što mu je dijagnostikovan rak, a Starka je odabrao jer je smatrao da on jedini može njegovu viziju da sprovede u delo.

Međutim, izrada jahte nije prošla bez problema. 

Jahta se gradila u Holandiji, a Stark ju je zaplenio nakon što je optužio Džobsa da mu je ostao dužan tri miliona evra za dizajn, od ukupne cifre od devet miliona koliko su koštale Starkove usluge. Zbog te svađe je i otkriven Starkov honorar, koji je do tada bio tajna.

Džobs je bio svestan da neće dočekati da se jahta završi, ali svejedno je nastavio sa njenom gradnjom.

Jahta je završena godinu dana nakon njegove smrti i ne može se iznajmiti. Najam jahti je inače uobičajena stvar kod bogataša koji imaju jahte i redovno ih iznajmljuju kada ih ne koriste.

Lorin Pauel Džobs je svoj život i zanimanje posvetila ulaganju u obrazovanje mladih, pomoć imigrantima i socijalnoj pravdi, kao i zaštiti životne sredine. Naročito brine za decu koja iz finansijskih razloga ne mogu da priušte fakultet.

Pogledajte VIDEO: