FILMSKI SVET U ŠOKU: Slavni režiser PONOVO OPTUŽEN ZA SILOVANJE

Roman Polanski
Beta

Jedna Nemica je optužila poznatog filmskog režisera Romana Polanskog da ju je silovao u švajcarsom odmaralištu Gštadu pre 45 godina, kad je bila tinejdžerka, saopštile su švajcarske vlasti.

 

Policija i tužilaštvo švajcarskog grada Sent Galena navode da je Renata Langer (61) 26. septembra podnela prijavu protiv Polanskog zbog navodnog silovanja februara 1972. godine i da će slučaj biti predat sudskim vlastima u Bernu, nadležnim za grad Gštad, navodi Asošiejted pres.

Režiserov advokat Erve Temim rekao je danas da zna za novu optužbu i da o tome još nije razgovarao s Polanskim.

Renata Langer je ove nedelje izjavila za Njujork tajms da do sada nije htela da prijavi Polanskog zbog brige za svoje roditelje. Njen otac je umro letos, a majka pre dve godine.

Polanski je 1978. godine pobegao iz SAD, gde je optužen da je drogirao i silovao devojčicu Samantu Gejmer u kući glumca Džeka Nikolsona 1977. godine. Režiser je tada priznao da je imao seksualni odnos s njom i proveo je 42 dana u pritvoru pre nego što je pušten uz kauciju, a zatim je pobegao u Francusku.

Gejmer je u junu zatražila od suda u Los Andjelesu da zatvori slučaj protiv Polanskog i okonča “40-godišnju kaznu” koju su, kako je rekla, trpeli i počinitelj i žrtva. Ona je ranije izjavila da je oprostila Polanskom i više puta rekla da želi da se slučaj završi.

Američki sudija odbacio je njen zahtev u avgustu i naveo da sud ne može da zatvori taj slučaj “samo zato što bi to bilo u najboljem interesu žrtve”.

Polanski (84) i danas živi u Francuskoj. Režirao je poznate filmove “Kineska četvrt” (1974), “Rozmarina beba” (1968), “Pijanista” (2002), “Tesa” (1979), “Pisac iz senke” (2010), “Stanar” (1976), “Bal vampira” (1967), “Nož u vodi” (1962) i druge. Osmostruki je dobitnik nagrade Cezar, a za “Pijanistu” je nagradjen Oskarom.