PROŠETAO BEOGRADOM: Možete li da PRETPOSTAVITE ko je u pitanju? (FOTO)

Da li biste vi prepoznali jednog od najvećeg zavodnika srpske kinematografije u ovom izdanju?

Žarko Laušević je ponovo prošetao ulicama Beograda, i to u svrhu snimanja scene za film Miroslava Momčilovića „Smrdljiva bajka”.

 

 Oni koji su uspeli da ga prepoznaju, oduševljeno su mu prilazili, dok su drugi samo pokušavali da dokuče odakle im je poznat taj čovek.

 

Da li biste vi prepoznali jednog od najvećeg zavodnika srpske kinematografije u ovom izdanju?

Da podsetimo, Žarko Laušević se nakon 15 godina života u inostranstvu, vratio u Srbiju.

Lauševića i i njegovog pet godina starijeg brata Branimira su 31. jula 1993. godine napali huligani u blizini podgoričkog lokala „Epl“. Tom prilikom je Žarko iz svog pištolja CZ-99 usmrtio napadače Dragora Pejovića i Radovana Vučinića, a teško ranio Andriju Kažića, dok je ovaj prilazio da se pridruži napadačima.

Laušević je osuđen na 15 godina zatvora zbog dvostrukog ubistva. Ta je presuda, nakon žalbi, potvrđena 1994. godine. Kaznu je izdržavao u Spužu i Požarevcu.

Nakon ukidanja presude od strane Saveznog suda, po ponovnom pretresu februara 1998. godine, kojim je predsedavala sudija Svetlana Vujanović, izrečena mu je kazna od četiri  godine zatvora zbog dvostrukog ubistva u prekoračenju nužne odbrane. Budući da je u tom trenutku već izdržao četiri i po godine, pušten je na slobodu.

Ubrzo nakon toga je napustio zemlju i nastanio se u Njujorku u SAD.

Vrhovni sud Crne Gore je, po žalbi tužioca 30. marta 2001. godine, tu odluku o kazni preinačio, i izrekao kaznu od 13 godina zatvora.

Trećeg jula 2009. godine je saopšteno da je Laušević uhapšen u Sjedinjenim Američkim Državama zbog boravka u SAD bez vize i da se razmatra njegova ekstradicija Srbiji po međunarodnoj poternici koja je raspisana 2002. godine na zahtev Trećeg opštinskog suda u Beogradu.

Četrnaestog septembra 2009. godine je sud u Njujorku doneo odluku o ukidanju pritvora Lauševiću.

Pomilovao ga je 29. decembra 2011. godine predsednik Republike Srbije Boris Tadić, a srpski pasoš mu je uručio 1. februara 2012. ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić u Njujorku.