Producent koji je radio sa zvezdama eks-Jugoslavije: Čola je najveća zvezda sa naših prostora!

Vukalić Fikret Fantom
Promo

Estradni producent i menadžer Fikret Vukalić Fantom već preko dvadeset pet  godina, živi u Beču i rukovodi kompanijom “Fantasy Production International”. Detinstvo je proveo u Prijedoru, ali je jako rano počeo da sarađuje sa našim muzičkim zvezdama.

 

– Kućni odgoj i saveti moje majke su za početak bili veoma značajni za moj razvoj. Veoma rano počeo sam da ugovarm koncerte popularnim pevačima u lokalnim klubovima u Bosni. Kako sam to dobro radio rešio sam da se potpuno posvetim šou biznisu. Imao sam svoje nastupe sa plesnim grupama po velikim diskotekama i u Beču su me prosto zamolili da ostanem. Počeo sam pre dvadeset pet giodina saradnju sa našim najvećim zvezdama kao što su bili davorin Popović i Indeksi, kemal Monteno, Zdravko Čolić, kasnije sam radio sa Dinom Merlinom, Tošetom Proeskim, Goranom Bregovićem. Muzička elita pod mojim vođstvom nastupa po velikim klubovima širom zapadne Evrope, Amerike i Australije. Oni kada rade sa mnom znaju da imaju isti tretman kao bilo koja druga velika svetska zvezda koja dolazi u Austriju. Dino Meriln ili Čola, uvek su ispoštovani kao da su u pitanju Tina Tarner ili Džo Koker – kaže Fantom.

Davorin Popović i “Indeksi” su bili naši Bitlsi

Upoznao je kao mladić Davorina Popovića i sarađivao sa njegom grupom Indeksi. Puno puta je bio u prilici da bude nasamo sa Davorinom, od koga je mnogo naučio.

Bregović je svetski umetnik

Sa Goranom Bregovićem se takođe poznaje dugi niz godina.

–         Goran Bregović je prava zvezda. On je programiran da napuni svaki prostor, da maestralno odradi nastup i potom se izoluje od svih. Bude sa drugima taman koliko proceni da ga neće isceti i onda se povuče. Veliki je radnik i perfecionista. On orkestar na tonskoj probi uvežbava po dva sata – objašnjava Fikret.

– Davorinova svaka reč je bila biser. Prosto sam mnoge stvari naučio od njega. Po meni je on bio najveći Bosanac, a šta to znači. To znači da u njegovom društvu kada se razgovaralo nikada nije bilo nikakvih podela, nije se moglo raspravljati ili svađati na nacionalnim i verskim osnovama. Svi su za njega bili ljudi, neki gluplji, neki pametniji. To je bila jedina podela koju je prihvatao. Zadnjih par godina njegovog života mnogo smo se družili. Bio je zaista jako uvažavan od svih. Jednog leta smo krenuli u Igalo kolima i došli do trajekta. Kad ono kolona skoro pola kilometra. Kaže meni Davorin “levo gas”. Šta ću, ja krenem da obilazim kolonu I dovezem pravo pred trajekt. Kad tamo trajekt samo što nije krenuo, podigli I platformu. Izađe Davorin iz kola i poče da maše kapetanu trajekta, koji ga je primetio. Čovek je vratio trajekt nazad do obale, kako bi se nekako ukcao I naš automobil. A kada su ljudi okolo prepoznali Daviorina satili su se da mu traže autograme. Prevezli su naš auto bukvalno na platformi koja se podiže. Nikad ništa slično nisam doživeo – kaže Fikret.

Kemal Monteno, umetnik života

Sa Kemom se znao jako dobro, zadnjih par godina skupljao je pare na humanitarnim koncertima kako bi mu pomogao da izvrši transplataciju bubrega.

– Kemo me je zvao bratom. Bukvalno se na nastupima okretao ka meni I govorio ovo je organizovao moj brat Fantom. Ja sam mu zadnjih par godina pomagao da radi koncerte po Evropi kako bi skupio što više novca za trasplataciju bubrega. Čuli smo se kada je operacija urađena I bio je presrećan jer je uspela. Malo kasnije je na žalost preminuo. Bilo mi je zaista žao. Kemo je bio pravi umetnik života, znao je dobro da pojede i popije, i nikad se nije strogodržao uputstava lekara. Ja sam ga čak terao da smanji pušenje. Bio je duša od čoveka – ističe Fikret.

Makedonskom pevaču Tošetom Proeskom je pomogao da krene putem slave u Evropi.

– Tošetu sam počeo da pripremam inostranu karijeru. Puno je uradio u Italiji I da je ostao živ bio bi velika zveda tamo, a verujem I šire. Kada se prvi put čuo sa mnom I kada sam mu ponudio saradnju, bukvalno je mucao, čak je zaplakao od sreće kada sam rekao da ću mu kao producent pomoći da napravi svetsku karijeru. Napravio sam mu prvu veliku promociju u Holidej Inu u Sarajevu. Odveo sam ga u studio u Minhenu, gde je uradio mnoge snimke. Sudbina se na žalost poigrala sa njim. Bio je neiskvareno dete sa izrazitim osećajem za humanitarnu pomoć. Želeo je svima u nevolji da pomogne – priča Fantom.

  

U Areni u Lincu nedavno je Dino Merlin napravio koncert i oborio sve rekorde, Fantom je organizovao taj koncert.

– Sarađujem godinama sa Dinom Merilnom koji je zaista trenutno neverovatno popularan. On je veliki profesionalac I vernik. U njegovoj poeziji se mogu otkriti duboko ljudske najveće vrednosti. On prosto zrači jednom snažnom energijom i publika mu veruje. U Beču je srušio rekorde koji je držao Tarkan u “Piramidi”. On puni hale po Evropi više od bilo koje svetske zvezde. Dino je čovek sa Balkana koji je prevazišao domaće okvire. On svaki put podiže nivo produkcije na više nivo – dodaje Fikret.

Čola je najveća zvezda sa naših prostora

–  Zdravka Čolića zaista poznajem kao brata. Toliko godina se znamo i sarađujemo da mi je uvek veliko zadovoljstvo kada se vidimo. Tokom devedesetih uradio sam sa njim veliki broj njegovih nastupa širom Evrope, ta saradnja se nastavila do dana današnjeg. Sada smo veliki prijatelji, on sa čitavom porodicom dođe kod mene u Beč. Ćerke me obožavaju. Zovu me «čika Fantom I love You», jer mi je to uzrečica. Volim da širim ljubav i dobro raspoloženje među ljudima, baš kao i Čola – kaže na kraju razgovora Fikret Vukalić Fantom.