SVI JE ZNAMO PO VELIKIM GRUDIMA: Malo ko zna koliko je HUMANA ova pevačica i glumica!

Doli Parton - isečena slika
Facebook.com/DollyParton

Najnagrađivanija kantri pevačica na svetu veliki je filantrop.

 

Čim pomenete Doli Parton svima prvo na pamet padnu njene obline, potom njena muzika, pa filmovi. Ipak, malo ko zna da je ona i spisateljica i veliki filantrop.

Volstrit žurnal ju je uvrstio u 50 najmoćnijih žena u šou biznisu, a njeno bogatstvo procenjuje se na 500 miliona dolara. Vlasnica je radio stanice, filmskog studija, modne kuće i lanaca restorana i zabavnih klubova. Tokom karijere prodala je preko 174 miliona singlova, albuma i kompilacija, a čak 42 njena albuma i 110 pesama našli su se u prvih deset na Bilbordovoj top-listi.

Komponovala je preko 3.000 singlova, među kojima je svakako najpoznatiji “I Will Always Love You”, koji je kasnije snimila i čuvena Vitni Hjuston.

Godine 2006. dobila je najveće američko priznanje za umetničke zasluge – nagradu Centra Kenedi, zajedno sa Stivenom Spilbergom, Zubinom Mehtom, Endrjuom Lojd Veberom i Smoukijem Robinsonom. Doli je nagradu proslavila u svom stilu – darujući pola miliona dolara bolnici u rodom gradu u Tenesiju.

Dolivud Fondacija još od sredine osamdesetih godina prošlog veka podržava mnoge humanitarne akcije, a posebno je okrenuta promociji književnosti.

Deo ove fondacije zove se “Maštovita Biblioteka Doli Parton” i svakog meseca šalje knjige deci koja su prijavljena na ovaj program – od dana rođenja dok ne pođu u vrtić. Trenutno skoro 850.000 dece širom sveta (Amerika, Kanada, Velika Britanija, Australija) mesečno prima knjige, što će reći da Partonova šalje više od 10 miliona besplatnih knjiga godišnje.