MAČKE I STRES: Evo kada vlasnici nesvesno UZNEMIRAVAJU svoje omiljene ljubimce

mačka
pixabay.com

Naravno da svaki (odgovoran) vlasnik mačke čini sve da svom mezimcu priušti najbolji mogući život, što osim hrane i vode uključuje i igru, maženje, redovne posete veterinaru… Međutim, nekada nesvesno, ili u neznanju, naše ljubimce možemo uznemiriti.

Da se to ne bi dešavalo, prema rečima stručnjaka, trebalo bi da obratite pažnju na naredne redove i učinite sve da vaša mačka bude srećna i da joj nikada svojim postupcima ne izazovete stres, piše magazin Mačka.

Transporter
Vaša mačka vidi transporter samo kada ide veterinaru ili u gruming salon. Mnogi vlasnici greše i transporter vide samo kao prenosno sredstvo, a to je jedan od glavnih uzročnika stresa, jer mačka zna da je očekuje neko neprijatno iskustvo. Da se to ne bi dogodilo, neka transporter vašem mezimcu bude i jedno od omiljenih mesta za odmor u kući, skrovito i udobno. Smestite ga na mesto koje vaša mačka voli, i stavite unutra mekano ćebence.

Kazna

Kažnjavanje mačke kada čini nešto pogrešno. Mnogo puta pisali smo da kod mačaka funkcioniše samo pozitivna afirmacija, odnosno, da je nikada ne grdite i ne vičete na nju, da je kažnjavate, već da joj ukoliko radi nešto pogrešno tog trenutka skrenete pažnju u pravom smeru, poslasticom ili igračkom usmerite na pravo mesto ili pokažete šta je poželjno ponašanje. Ako je kažnjavate ili grdite, vaša mačka neće shvatiti šta radi pogrešno i šta bi umesto toga trebalo da čini. Vi ste ti koji joj to morate pokazati.

Plašenje

Mislite da je duhovito i zabavno ako svako malo prepadnete svoju mačku. Svi znamo za one video snimke na youtube-u kada vlasnici svoje mačke uplaše tako što im iza leđa stave krastavac. Ovi snimci imaju milione pregleda i možemo videti kako se mačke zaista prestrave – odskoče, beže, veoma uplaše. To nikako nije duhovito niti zabavno, već mačke koje su često izložene ovakvim prepadima ili strahu mogu razviti ozbiljne probleme u ponašanju, kao i potencijalne zdravstvene probleme ukoliko je, na primer, uplašite u blizini posuda s vodom i hranom. Ta mesta će ubuduće izbegavati.

Pas

Dozvoljavate da pas vašeg prijatelja, komšije ili rođaka juri vašu mačku. Vaša mačka ovo ne voli. Iako mnogi misle da je u pitanju igra, ova jurnjava zapravo veoma stresira vašu mačku i može izazvati anksioznost.

Spavanje

Pretpostavljate da je mačka srećna ili zadovoljna ako spava ceo dan. Da, mace vole da leškare i dremaju tokom dana, ali ovo može biti i znak da je vašoj mački dosadno, da je tužna ili depresivna ako je predugo sama, ako nema dovoljno stimulacije i prilike za igru, ako joj ne osvećujete pažnju. Mačka mora imati priliku da iskaže svoje instinkte lovca – da vreba i “lovi” igračke, da je mentalno stimulišete. Odličan način je i da joj sakrijete poneku granulu hrane u kući, ili nabavite one zanimljive posude za hranu iz koje se granule malo teže “hvataju”, piše magazin Mačka.