I NJIMA JE PODJEDNAKO VRUĆE: Naučite kako da se pravilno brinete o kućnim ljubimcima tokom leta!

Pas
Pixabay.com

Toplo vreme predstavlja pravi izazov za životinje. Iako, možda, one egzotičnije mogu u potpunosti da se osećaju kao "na svom terenu", oni najčešći kućni ljubimci mogu na velikim vrućinama da se osećaju baš kao i njihovi vlasnici.

 

Ovih pet saveta pomoći će vlasnicima kuca i maca da manje brinu o zdravlju njihovih ljubimaca tokom vrelih letnjih meseci. 

1. Poštujte vrućinu 

Postarajte se da vaše kuce i mace, tokom letnjih meseci, uvek imaju pristup dovoljnoj količini sveže hladne vode i ne dozvolite im da sami izlaze napolje tokom najvrelijih delova dana. 

2. Pazite na insekte 

Jedan od čestih letnjih problema kućnih ljubimaca su krpelji i drugi insekti. Ukoliko biljke u dvorištu prskate zaštitnim sredstvima protiv insekata, znajte da ona mogu da budu veoma opasna za životinje. Najbolje rešenje je da u delu dvorišta u kome ljubimci najviše borave i igraju se redovno šišate travu, čime ćete smanjiti prisustvo insekata i mogućnost da dođu u dodir sa vašim ljubimcem. 

3. Čuvajte se antifriza 

U letnjim mesecima, dešava se da antifriz curi iz automobila kada se pregreju. Njegov sladunjav ukus je privlačan za pse i mačke, ali može biti smrtonosan ukoliko ga progutaju. Obratite pažnju na barice ispod automobila. 

4. Opekotine od sunca 

Neki kućni ljubimci, pogotovo oni koji imaju tanku dlaku i ružičastu kožu mogu biti podložni opekotinama od sunca. Konsultujte veterinara po pitanju toga da li je potrebno da vaš ljubimac tokom vrelih sunčanih dana koristi zaštitnu kremu. 

5. Bezbednost u vodi 

Uvek obraćajte pažnju na vašeg ljubimca kada je u vodi. Čak i najbolji plivači među njima mogu da se nađu u nevolji u situacijama kada ne mogu da nađu povoljno mesto za izlazak iz vode, ili se zapletu u rastinje ili konopce. Ukoliko vašu kucu vodite na čamac, na moru ili reci, možda nije loše da joj pre toga obučete plutajući prsluk za pse.