Čuvajte svoje ljubimce: Ako ih izgubite, PLATIĆETE DEBELO

Pas
Pixabay.com

Ljubitelji životinja najbolje znaju kroz kakvu agoniju prolaze kada shvate da se njihov ljubimac izgubio. Istog trenutka kreću u potragu, obaveste komšije i nadležne službe, a oni najsrećniji svog najboljeg prijatelja pronađu u nekom azilu. Ipak, tada ne možete jednostavno da odete i da ga vratite kući.

 

Beograđanka Marija R. ispričala nam je kroz kakav haos je prošla dok nije pronašla svog Bakija. Kada je shvatila da njen ljubimac nije u dvorištu, odmah je krenula u potragu.

– Danima sam bila očajna i nadala se da će se Baki pojaviti. Išla sam od jednog do drugog komšije, lepila obaveštenja u kraju sa njegovom slikom i čekala poziv. Nas dvoje smo baš vezani i njegov nestanak mi je poremetio sve – priča za Dnevno.rs Marija.  

Posle nekoliko dana Marija je dobila lepe vesti. Telefonom su je obavestili da je njen pas u azilu i da dođe po njega. Ipak, morala je da plati određenu svotu novca.

Rekli su mi da su pronašli mog psa i da mogu da dođem po njega u azil, ali da moram da platim 5.000 dinara pre nego što ga preuzmem. U prvi mah mi je to delovalo previše, mislila sam kako neko hoće da iskoristi moju situaciju – ističe naša sagovornica.

Kada je otišla po njega, objasnili su joj da mora da plati troškove izlaska ekipe na teren, prenoćište, vakcinaciju i hranu za psa.

– Drago mi je što je Baki ponovo sa mnom, ali nisam očekivala toliko visoku cifru – objašnjava ova Beograđanka.

 

U Veterini Beograd kažu za Dnevno.rs da je vlasnik prilikom preuzimanja psa dužan da plati troškove po trenutno važećem cenovniku veterinarske ustanove.

Izlazak ekipe na teren je 1.100 dinara, hvatanje psa 2.400, zbrinjavanje napuštenih pasa i mačaka u prihvatilištu po danu 215, dok vakcinacija protiv besnila, ukoliko je istekla, plaća se 1.000 dinara – objašnjavaju iz Veterine.

Kada vlasnik izgubi psa, nestanak može prijaviti Veterini, putem mejla ili kontakt službe komunalne zoohigijene.

– Vlasnik nestale životinje dužan je da prijavi nestanak svog ljubimca kod svog veterinara koji će to evidentirati u republičkoj bazi podataka – kažu iz Veterine.

Kada ekipe komunalne zoohigijene preuzmu psa sa ulice, prvo vrše identifikaciju psa očitavanjem mikročipa u cilju utvrđivanja vlasničkog statusa psa.

Kada se ustanovi da je vlasnički pas, preko republičke baze podataka dobijamo podatke o vlasniku, isti se kontaktira telefonskim i pismenim putem i obaveštava da je njegov pas pronađen. Vlasniku se kaže u koje je prihvatilište smešten i poziva se da svog  psa preuzme – ističu iz ove ustanove.

Nakon što vlasnik sazna da mu je pas smešten u prihvatilište potrebno je da sa sobom ponese pasoš psa i svoju ličnu kartu.

– Ukoliko se vlasnik u roku od 15 dana od prijema obaveštenja pisanim putem ne javi u prihvatilište u cilju preuzimanja psa, o toj činjenici se sačinjava zapisnik o neodgovornom vlasništvu koji se prosleđuje nadležnoj veterinarskoj inspekciji radi pokretanja prekršajnog postupka za neodgovorno vlasništvo – zaključuju u Veterini.