Holandski pilot još pre dva meseca PREDVIDEO AVIONSKU NESREĆU U ALPIMA

Holandski pilot sedmicama pre stravične nesreće aviona 'Džermanvingsa' u francuskim Alpama predvideo je da bi se tačno takav dramatičan scenario mogao odviti za vreme leta.

 

– Ponekad se ozbiljno zapitam ko sedi pored mene – napisao je pre dva meseca u članku za specijalizovani časopis za letenje pilot Boeing-a 777 u aviokompaniji Emirates Jan Kočeret.

– Nadam se da se nikada neću naći u situaciji da odem u talet i po povratku naletim na zaključana vrata kabine – dodao je Kočeret. 

Prema poslednjim informacijama, tačno se takav scenario dogodio kada se kopilot Airbusa A320 „Džermanvingsa”, Andreas Lubic zaključio u kokpit i srušio avion u Alpima, i tako ubio sebe i još 149 putnika i članova posade.

U članku za specijalizovani časopis „Pilot i avion”, Holanđanin je upozorio da se sigurnosne mere uvedene nakon 11. septembra 2001. godine, kako bi se avioni osigurali od otmičara, mogu iskoristiti protiv kapetana aviona, piše britanski Telegraf.

Njegov strah o riziku da kopilot preuzme avion pokazala se potpuno tačnom u nesreći „Džermanvingsa” 24. marta. Tužitelji su izvestili da je Lubic, za koga se čini da je u prošlosti pokazivao suicidalne sklonosti, iskoristio činjenicu da je pilot otišao u toalet, zaključao se u kabinu i srušio avion.

Kočeret je kazao da ga sadašnji sistem zaštite čini paranoičnim.

– Nažalost, ovaj užasni scenario je postao stvarnost – napisao je Kočeret na svom Fejsbuk profilu nakon što se srušio Airbus „Džermanvingsa”.