JEZERO SMRTI: Decenijama je izvor TEŠKE RADIJACIJE, a njegovi stanovnici NE ŽELE da se isele! (VIDEO)

Karačai
print screen/youtube.com/ RT

Udisanje vazduha na ovom mestu može biti smrtonosno za čoveka.

 

Rusko jezero Karačaj zvanično je najzagađenije mesto na planeti. Samo stajanje sat vremena na obali tog jezera 1990-ih dalo bi vam dozu radijacije sto puta veću nego što je dozvoljena količina izlaganja tokom godinu dana. Samo sat vremena provedenih tamo vodi u sigurnu smrt. 

Sakrili postojanje nuklearke

Uzrok ogromnih količina zračenja nije nikakav fenomen, već obližnji nuklearni pogon koji je prestao sa radom 29. septembra 1957. godine, posle nesreće u kojoj je otkazao sistem za hlađenje. Vlasti su skrivale istinu sve do raspada SSSR. Naime, posle drugog svetskog rata Sovjetski Savez je zaostajao za razvojem nukleranog arsenala u odnosu na SAD, pa se ubrzano radilo na istraživanjima i razvojnim projektima kako bi se proizvela dovoljna količina uranijuma i plutonijuma.

Nuklearno postrojenje u Ozersku izgrađeno je u žurbi između 1945. i 1948. godine, a rupe u znanju sovjetskih fizičara onemogućile su ispravnu procenu sigurnosnih odluka. Ekološki problemi nisu naročito uzimani u obzir u prvim fazama razvoja nukleranih programa.

U jezero je išao nuklerani otpad

Svih šest reaktora sagrađeni su na jezeru i koristili su otvoreni sistem hlađenja, otpuštajući zagađenu vodu natrag u jezero. U početku se visoko radioativni otpad odlagao u obližnju reku, koja ga je odvodila do reke Ob, putujući dalje do Arktičkog okeana. Kasnije se jezero Karačaj koristilo kao skladište na otvorenom.

Posle kobne eksplozije nuklernog postrojenja, lokalno stanovništvo iz grada Ozersk koje se u to doba zvao Majak je evakuisano, a oslobođena radijacija je bila smrtonosna. Veliki broj stanovnika nije želeo preseljenje, pa i danas udišu kontaminiranu prašinu u vazduhu i piju zagađenu vodu – iako se jezeru ne približavaju. Nivo  smrtnosti i kancera kod stanovnika je očekivano ogroman, a grad je ograđen, ali stanovnici ogradu doživljavaju više kao prepreku onima koji žele da uđu unutra.

Novinarima i reporterima je poseta dopuštena, ali o svemu odlučuje ruska tajna policija.

Jezero je danas puno betona

Jezero Karačaj je danas zatrpano betonom koji drži radioaktivni talog dalje od obale. Nizvodno od njega u reci Teha gotovo da nema tragova radijacije, iako su uzvodni tokovi zagađeni pa se voda iz njih neće piti još više stotina godina.