Doktorat koji je zaprepastio naučnike: “ZEMLJA JE RAVNA PLOČA i imam dokaze za to”

Ravna Zemlja
Vitroid via Foter.com / CC BY

Jedna studentkinja iz Tunisa napisala je svom doktorskom radu da je Zemlja ravna i da se Sunce okreće oko nje. Devojka, koja je studentkinja Univerziteta u Sfaksu, radila je pet godina na tom radu.

 

Cilj joj je bio da obori Njutnove, Keplerove i Ajnštajnove zakone jer imaju, kako je navela, slabe osnove. Umesto toga vodila se verskim učenjima o Zemlji.

Ona je u radu navela da brzina zvuka i svetlosti treba ponovo da budu izmereni i da univerzum nije stvoren u velikom prasku i ne širi se, zvezde su sedam miliona kilometara udaljene od Zemlje i ograničenog broja, a jedna od funkcija im je da ukrase nebo.

Taj rad, pod nazivom “Model ravne Zemlje, argumenti i uticaj na klimatske i paleoklimatske studije”, izazvao je burne reakcije među naučnicima.

Među prvima je reagovala fizičarka, docent na Univerzitetu u Tunisu Fauzija Šarfi.

– Komisija koja je prihvatila ovaj rad treba da se stidi i kriva je podjednako koliko i docent koji je studentkinji omogućio da počne rad na tezi – navela je ona na svom Fejsbuk profilu.

Zatražila je i da ta komisija bude raspuštena, a njenim članovima zabranjeno da budu deo bilo koje naučne ili akademske komisije.

Ta naučnica pozvala je i svoje kolege da odbrane autonomiju nauke od religije.

– Reagujmo, moramo učiniti da ljudi shvate da nauka nema nikakve veze sa religijom – navela je.

Polse nekoliko nedelja polemika, komisija je odbila sporni doktorski rad, a Ministrastvo za visoko obrazovanje Tunisa otvorilo je istragu.