NAJVEĆA MISTERIJA NOVOG SVETA: Najstrašnija priča o naseljavanju AMERIKE od koje će vam se dići kosa na glavi!

Roanok kolonija
Wikipedia

Velika misterija o nestalim ljudima i dalje živi i nikome nije jasno šta se desilo na ostrvu Roanok.

 

Ser Volter Roli dobio je dozvolu od kraljice Elizabete I da 1584. godine uspostavi koloniju u Novom svetu. Roli je organizovao i poslao prvu ekspediciju na Roanok – 91 muškarca, 17 žena (od toga dve trudnice) i devetoro dece. Ka Roanoku je isplovio i ser Ričard Grenvil, dalji Rolijev rođak. Život kolonista bio je veoma težak, naročito zbog zategnutih odnosa sa indijancima koji nisu blagonaklono gledali na pridošlice.

Grenvil je 1586. godine zaplovio nazad ka Engleskoj, kako bi doveo nove stanovnike i doneo nove zalihe namirnica. Trebalo je da se vrati iste godine ali, zbog rata Engleske i Španije, vratio se tek nakon tri godine. Kada se vratio, zatekao je potpuno napuštenu koloniju. Odred koji je došao sa njim ponovo je naselio koloniju, a Grenvil se vratio u Englesku.

Nestanak druge kolonije

 

Ser Volter Roli poslao je još oko 150 muškaraca, žena i dece 1587. godine. Bili su to prvi stalni doseljenici u Ameriku. Među njima su bili Džon Vajt i njegova trudna kći Elenor Der. Prvo dete rođeno na tlu Amerike po osnivanju kolonije bila je njena ćerkica – Virdžinija Der.

Džon je uskoro rešio da isplovi i ode natrag za Englesku po namirnice. Vratio se tri godine kasnije, tačno na unukin treći rođendan. Iskrcao se na kopno i shvatio da nema nikoga. Kolonija koju su osnovali bila je potpuno napuštena i urasla u žbunje. Džon nije imao predstavu gde mu je nestala porodica. Pronašao je samo dva znaka – nožem urezana u steni i u drvetu – “CROATOAN” i “CRO”. Kroatoan je bilo ime jednog od susednih ostrva, ali i jednog indijanskog plemena sa kojim su kolonisti dolazili u kontakt.

Nadolazeći uragan sprečio je Džona da istraži da li je njegova porodica otišla negde dublje u ostrvo i da li je iko ostao živ. Vratio se u Englesku i umro nekoliko godina kasnije, ne znajući šta se desilo sa više od stotinu ljudi koje je ostavio na Roanoku.

Najpoznatija misterija Novog sveta

Do dana današnjeg, Nestala kolonija jedna je od najpoznatijih i najozloglašenijih misterija. Neki misle da su koloniste ubili Indijanci, neki tvrde da viđaju Virdžiniju Der u obliku bele srne, ali činjenica je da niko ne zna šta se zapravo desilo na tlu ovog ostrva.