Naučnici otkrili PLANETU 10 za koju tvrde da mnogo LIČI NA ZEMLJU?!

zemlja
pixabay.com

Novi dokazi upućuju na to da u našem solarnom sistemu postoji tzv. deseta planeta.

 

Zaboravite Planetu 9, sada postoji nova koja je zaokupila našu pažnju. Astronomi su detektovali znakove postojanja još jedne planete u našem Sunčevom sistemu. Dali su joj nadimak “Planeta 10”, a ovo je ono što za sada znamo o njoj.

Iako je nisu videli, naučnici su uvereni da postoji i da se nalazi oko 8,2 milijarde kilometara od Sunca, što je 2,25 milijardi kilometara dalje od Plutona, ali i 96 milijardi kilometara bliže od neotkrivene Planete 9.

Pretpostavlja se da je Planeta 10 znatno manja od Planete 9, a astronomi smatraju kako je masom slična Zemlji, ili pak Marsu. No, kako znaju da postoji iako ga nisu videli?

Zaključili su to po gravitacijskom učinku tela na obližnje objekte – a do toga su došli analizom više od 600 objekata u Kuiper pojasu. Ti su objekti na drugačijoj putanji u poređenju sa naših 8 planeta, a uzrok bi upravo mogla biti gravitacijska sila kojom ih privlači Planeta 10.

Majkl Braun i Konstantin Batjagin sa koledža Kaltek objavili su studiju u kojoj tvrde da su pronašli devetu planetu u našem Sunčevom sistemu. Do 2006. godine Sunčev sistem službeno je imao 9 planeta, no otkad je Pluton izgubio status planete , za šta je zaslužan baš Braun, broji njih osam. Sada bi se to moglo promeniti.

Nazvana jednostavno Planeta 9 otkrivena je gotovo slučajno. Još 2003. godine otkrivena je patuljasta planeta Sedna koja se nalazi u Kuiperovom pojasu, koji sadrži više od hiljadu svemirskih objekata, a nalazi se iza Neptunove orbite i proteže se do 50 AJ od Sunca.

Idućih godina astronomi su otkrili još pet objekata u Kuiperovom pojasu koji imaju isti ugao orbite u odnosu na ugao Sunčevog sistema. Naučnici su zaključili da to nije puka slučajnost već je na njih morala delovati gravitacijska sila koja dolazi od masivne planete.

Iako još nemaju vizualnu potvrdu, analizom velike količine podataka astronomi su zaključili da ova planeta ima čak 10 puta veću masu od Zemlje, orbita joj je 20 puta udaljenija od Sunca od Neptunove, što znači da joj treba između 10.000 i 20.000 godina da napravi jednu punu orbitu oko Sunca.