OVDE ZMAJEVI GUTAJU BRODOVE: NAJSMRTONOSNIJI prostor na planeti nalazi se nasuprot Bermudskog trougla! (VIDEO)

Vrtlog
print screen/youtube.com/XiveTV Documentaries

Đavolje more je deo Tihog okeana, poznato po brojnim nestancima teretnih i putničkih brodova, potonućima brodskih olupina i strahotnim sudbinama desetina aviona.

 

Đavolje more koje se popularno naziva i Zmajev trougao, deo je Tihog okeana i poznato je po brojnim misterijama. Mnogi kažu da je opasnije i od Bermudskog trougla. Sam trougao se nalazi koji tačno nasuprot Bermudskog, uz samu obalu Japana, a na njemu tamošnji pomorci stradaju vekovima.

Osim toga, zabeleženi su i nestanci japanskih borbenih aviona u potpuno normalnim uslovima. Bilo je misterioznih nestanaka velikih brodova kao i više od dvadesetak američkih podmornica tokom Drugog svetskog rata.

Godinama su brojni teoretičari paranormalnog razglabali o mogućim elektromagnetskim poremećajima na tom području, ali i o mitskim bićima i vremenskim fenomenima koji bi mogli uzrokovati neobične nesreće i nestanke.

Poreklo Đavoljeg mora

U razdoblju između 1950. i 1954. na Tihom okeanu nestalo je devet teretnih brodova, od kojih su svi imali funkcionalne radio odašiljače. U vreme nestanka, more je bilo mirno i nisu dokumentovane nikakve druge potencijalne opasnosti. Samo je jedan brod pre nestanka uputio poziv za pomoć.

Prema legendi, nestanak tela ili olupina preplašio je i japansku vladu koja je pretpostavila da se u Đavoljem moru događa nešto na šta ljudi ne mogu uticati.

Pomorski analitičar Leri Kuše je nakon razgovora sa japanskim naučnicima i pomorskim istraživačima zaključio da je jedina mogućnost za uništenje velikih, dobro opremljenih i stabilnih brodova “vulkan ili cunami”. Vulkanska aktivnost u moru nije bila nešto nečuveno, ali je bila nešto novo. Stručnjaci su tada more nazvali “Ma-no Umi” ili Đavolje  more, a istaknuti lingvist Čarls Berlic, napisao je nekoliko knjiga u kojima je razradio opsežne i neverovatne spekulacije koje upućuju na paranormalne pojave koje pogađaju taj deo Zemlje.

Nestanak Toši-Maru

Prema izveštaju Njujork Tajmsa  iz 1952. , u Đavoljem moru je nestao 60 tona težak brod Toši Maru, na istovetan način kao što je pre toga nestao brod Kaijo Maru.

Pretpostavljalo se da ga je progutala “vulkanska eksplozija”, a Kuše je podstaknut tim vestima pisao američkoj ambasadi u Tokiju sa pitanjem “kako je moguće da niko ne istražuje nestanak tako velikog broda bez ostataka, čega ih je strah?” .

Iako je ideju nestanka brodova smatrao zanimljivom pričom, istakao je da magija ne postoji i brodovi ne mogu “samo tako nestati”. Brod poslat da istraži slučaj takođe je nestao.

Japanska vlada je morala reagovati, a 1952. poslali su istraživački brod u ovo područje kako bi otkrili šta se tačno događa. Uzrok je bio bizaran – brod i svi članovi posade misteriozno su nestali te im se izgubio svaki trag.

 

Vulkane u moru pokreću zmajevi

Prema Scientific American – u, podmorski vulkani leže širom 37 milja okeana te izbacuju lavu, ugljen-dioksid i druge elemente. Zbog njihovog nepredvidljivog ponašanja, zahtevaju stalan nadzor od strane pomorskih geofizičara. Postojanje ovih vulkana često se spominje uz drevni folklor koji opisuje mitska bića koja vrebaju ispod mora, pretvarajući mirne vode u ubojite i sklanjajući brodove s ovog sveta. Zmajevi su uobičajeni u japanskoj mitologiji, pa se tako i u ovoj priči njima pripisivala moć vladanja Đavoljim morem i upravljanja vulkanima.

Radiosignal nije razjasnio ništa

U časopisu Yomiuri Shimbun iz januara 1955. pisalo je da je 144 tone težak brod nestao u idealnim vremenskim uslovima, baš kao i u prethodnim nestancima. Ovaj je brod bio dobro opremljen te je imao poprilično veliku posadu, a u to doba čak su se postavljala i pitanja o nestancima brodova uzrokovanim opasnostima vezanim uz nepoznate moći “atomskog doba”, neku vrstu nepoznatih nuklearnih smetnji.

Naravno, takva neobična teorija nije pronašla dokaze za to. Četiri dana kasnije, uz pomoć radiosignala brod je pronađen sa nepovređenom posadom, a prema njihovoj priči oni su samo naleteli na “uobičajene pomorske probleme”.

Elektromagnetni poremećaji hrane legendu

Zbog neobjašnjivih pojava, Đavolje more je jedno od područja na severnoj hemisferi koje naučnici nazivaju vile vortex (jaki vrtlog) kojih je desetak na svetu. Ti vrtlozi su ustvari anomalije, regije u kojima se elektromagnetska aktivnost ne može objasniti. Zbog toga dolazi do poremećaja kompasa i radio uređaja, ali i dalje ne objašnjava nestanke bez tragova.