MISTERIOZNA SVETLOST POSLE ZEMLJOTRESA: Neobičan fenomen snimljen u Meksiko Sitiju, NAUČNICI ZBUNJENI (VIDEO)

meksiko
youtube/ screenshot

Misteriozna zelenoplava svetlost koja je obasjala nebo iznad Meksiko Sitija neposredno nakon zemljotresa od 8,2 Rihtera iznenadila je stanovnike ovog grada.

 

Misteriozna zelenoplava svetlost koja je obasjala nebo iznad Meksiko Sitija neposredno nakon zemljotresa od 8,2 Rihtera iznenadila je stanovnike ovog grada. Iako nauka nema zvanično objašnjenje, najverovatnije se radi o prirodnom fenomenu.

Seizmolog Stiven Hiks ističe da veza između misteriozne svetlosti i zemljotresa nikada zvanično nije dokazana i da je najverovatnije u pitanju eksplozija generatora i sistema za napajanje.

Ipak, mnogi naučnici se ne slažu sa njim navodeći da postoje zapisi u kojima piše da su ljudi ovakvu vrstu svetlosti koja dolazi neposredno nakon velikog potresa viđali i pre nekoliko hiljada godina.

I nauka se zainteresovala za ovu temu i, iako nemamo zvanično objašnjenje, postoje tri veoma zanimljive, ali i moguće pretpostavke, piše sputniknews

Jedna od pretpostavki je da pucanje stena ispod Zemlje pokreće jonizaciju vazduha pod velikim pritiskom pre i posle zemljotresa. Kasnije ti joni kroz pukotine putuju, a čim stignu do atmosfere „pakuju“ se u vazdušne džepove formirajući plazmu koja emituje svetlost.

Druga pretpostavka je da je svetlo rezultat dva sloja iste materije koji se trlja jedan o drugi tako stvarajući napon.

Treću pretpostavku isprobao je profesor Troj Šinbrot sa Univerziteta Rudžers, koji je izveo eksperiment u kojem je oponašao reakciju stena tokom zemljotresa.

Pogledajte VIDEO: