KUDA VODE USKI TUNELI? Arheolozi rešili misteriju najveće odaje u Keopsovoj piramidi!

Keopskova piramida
Wikipedia/Berthold Werner

Misteriozna ogromna šupljina dužine preko 30 metara koja je otkrivena u Velikoj piramidi u Gizi, mogla bi da čuva gvozdeni tron napravljen od rude meteora.

 

Arheolozi smatraju da je tron postavljen u piramidi kako bi pomogao faraonu na njegovom putu u sledeći život, piše Dejli mejl.

Ogromna šupljina otkrivena je početkom novembra 2017. u sklopu projekta skeniranja piramida pomoću radiografije i 3D rekonstrukcije, ali arheolozima još nije jasno čemu je taj prostor služio.

Šupljina je oblika hodnika i moguće je da se još pruža u visinu unutar piramide.

Keopsova piramida, napravljena oko 2550. godine pre nove ere, jedan je od najvećih i najkompleksnijih spomenika u istoriji arhitekture.

Ima tri poznate unutrašnje prostorije, kojima je moguće pristupiti kroz uske tunele, od kojih se jedan, pre dolaska u kraljičinu pogrebnu komoru, iznenada naglo širi i diže kako bi formirao tzv. Veliku galeriju koja vodi do kraljeve komore.

– Novootkrivena prostorija nalazi se iznad galerije, ali nema praktičnu funkciju ‘smanjenja težine’ nad njom, jer je krov galerije već građen posebnom tehnikom upravo zbog toga – kaže Đulio Malji direktor Odeljenja matematike i profesor arheoastronomije na Politekniko di Milano.

On dodaje da se posmatranjem trona kraljice Heteferes, koji je pronađen u komadima i kasnije rekonstruisan, može pretpostaviti kako bi taj tron trebalo da izgleda.

Radi se o niskom stočiću od kedrovine prekrivenim zlatom i keramikom. Keopsov tron bi mogao da bude sličan tom, samo prekriven i tankim gvozdenim pločama.

– Postoji moguća interpretacija, koja se dobro slaže s onim što znamo o egipastkim pogrebnim religioznim običajima navedenim u drevnim zapisima. U tim zapisima se navodi da će faraon, pre nego što dosegne zvezde severa, morati da prođe kroz ‘vrata neba’ i sedne u svoj ‘gvozdeni tron – kaže Malji.

Egipćani su koristili meteorsko gvožđe za izradu predmeta dizajniranih posebno za faraona, uključujući i poznati Tutankamonov bodež.