MISTERIOZNI SREDNJOVEKOVNI TERMINATOR: Arheolozi otkrili skelet čoveka koji UMESTO RUKE IMA SMRTONOSNO ORUŽJE (FOTO)

Skelet
Beta

Skelet ratnika iz srednjeg veka, pronađen u jednoj langobardskoj nekropoli u severnoj Italiji, ukazuje na to da je muškarac živeo sa nožem umesto svoje amputirane ruke, piše Dejli mejl.

 

Posmrtni ostaci čoveka, koje potiču iz perioda između 6. i 8. veka, sahranjeni su pored obezglavljenog konja, nekoliko hrtova i nekoliko stotina drugih skeleta.

Ratnik je najverovatnije imao između 40 i 50 godina kada je preminuo, a njegova ruka nejverovatnije je uklonjena tupim instrumentom – piše Sajens alert.

Nije isključeno ni da je muškarac ostao bez ruke usled posledica pada ili neke druge nezgode.

Na krajevima kostiju na ruci pronađeni su znakovi biomehaničkog pritiska, što znači da je muškarac najverovatnije koristio nož kao prostetičko sredstvo.

Istraživački tim sa Univerziteta Sapijenca u Rimu na čelu sa arheologom Ileanom Mikareli navodi da još nekoliko različitih pokazatelja ukazuje na to da je ratnik godinama imao nož umesto ruke.

Muškarčevi zubi su vrlo istrošeni, naročito na desnoj strani, što ukazuje na to da je najverovatnije njima zatezao kaiševe koji su pridržavali nož. Na njegovom ramenu takođe se formirala grba u obliku slova C, verovatno od dugotrajnog istezanja ruke tokom zatezanja kaiševa ustima.

Skelet je pronađen sa desnom savijenom rukom, prebačenom preko torza, na čiji se zglob nastavljao nož. U blizini mesta spajanja noža i ruke pronađena je metalna kopča i organski materijal, najverovatnije koža od koje su bili izrađeni kaiševi.

Istraživanje je objavljeno u Magazinu antropoloških nauka.