Misterija “bazena smrti”: Sve što DODIRNE VODU, PRETVARA SE U KAMEN (FOTO)

Jezero Natron
Twitter/@SinKarahan

Jezero Natron proglašeno je jednim od najnegostoljubivijih mesta na svetu, gde se jadna stvorenja pretvaraju u kamen kada dodirnu vodu. Razlog su visoke količine natrijum karbonata u jezeru.

 

Jezero Natron smatra se bazenom smrti i beznađa koje ptice pretvara u kamen, a s druge strane, njegova okolina vrvi od života.

U čemu je njegova tajna? Pre nekoliko godina, britanski fotograf Nik Brandt je na jezeru Natron u Tanzaniji našao okamenjene ptice i vratio ih u prirodan položaj. Postavio ih je kao da stoje na granama ili plivaju na vodi i fotografisao ih. 

– Pronašao sam ih na obali jezera. Niko ne zna kako su uginule. Možda su se, zbunjene čudnim odrazom ovih voda, zabijale u njih kao insekti u staklo – kazao je tada fotograf.

Ubrzo je ovo jezero proglašeno jednim od najnegostoljubivijih mesta na svetu, gde se jadna stvorenja pretvaraju u kamen kada dodirnu vodu. Razlog su visoke količine natrijum karbonata u jezeru. 

Ovaj mineral stiže do jezera iz obližnjeg vulkana Ol Doinyo Lengai, koji je jedini aktivni proizvođač lave natrijum karbonata. Ovaj vulkanski nusproizvod je bogat natrijumom i kalijum karbonatom, koji se uliva u jezero i doprinosi visokim pH vrednostima vode.

Međutim, ovo jezero nije samo bazen smrti i beznađa. Zapravo, jezero i njegovo okruženje vrve od života. Neverovatno, ali između 65 i 75 posto svetske populacije manjih flamingosa je rođeno na jezeru Natron, a alkalnost jezera zapravo pomaže u ovom procesu, jer ekstremno visok nivo pH drži predatore podalje od beba flamingosa.