JEZIVO: Pilot javio da vidi NLO i od tada mu se gubi svaki trag (FOTO)

Fredrik Valetanič
screenshot/youtube

Uslovi su bili savršeni za letenje, ali u samo nekoliko minuta pilot je nestao!

 

Lebdi iznad mene i nije zvazduhoplov – bila je to poslednja poruka nestalog pilota Frederika Valentiča.

Bio je to jedan sasvim rutinski let na jugu Australije između ostrva Kingov  i Melburna u jesen 1978. godine. Oko 18 sati je pomalo neiskusni dvadesetogodišnji pilot seo u unajmljenu Cesnu i krenuo prema ostrvu King. Imao je oko 150 sati letenja i dozvolu za letove noću. Godinama se trudio kako bi postao pilot, ali imao je dosta loše rezultate na testovima. Mesec dana pre sudbonosnog leta pao je tri ispita za civilnog pilota, a već ranije je dva puta pao svih pet ispita za pilote. Nešto ranije bio je u velikoj nevolji zbog svog rizičnog letenja. Jednom prilikom se uputio u zabranjenu zonu iznad Sidneja i dobio je službeno upozorenje. U dva navrata namerno je uleteo u oblake i ozbiljno mu je pretila optužba zbog takvog ponašanja u vazduhoplovu.

Velika neidentifikovana letelica

Međutim, te sudbonosne večeri ništa nije moglo da nasluti da će se išta neobično dogoditi. Oko 19 sati Valentič se javio melburškoj kontroli leta kako bi prijavio veliku i neidentifikovanu letelicu tek tristotinjak metara iznad njega. Uspaničeno se javio kontroli leta da bi ih pitao ima li neki vojni vazduhoplov u blizini zato što ga je iznenadila brzina kojom se nepoznata letelica kretala. Iz Melburna su mu javili da im se niko nije javio da leti na tom području osim njega.

“Čini mi se da se poigrava samnom. Preleteo je iznad mene dva ili tri puta brzinom koju ne mogu identifikovati”, rekao je uznemireni Valentič. Nekoliko minuta kasnije ponovo se javio Valentič, ovog puta je rekao da je sumnjiva letelica izrađena od metala i da je osvetljena zelenkastim svetlima. Treći i poslednji put kada je prijavio da mu prilazi nepoznata letelica, Valentiča je hvatala panika.

“Lebdi iznad mene i nije vazduhoplov”, rekao je Valentič i tada je počelo 17 sekundi neobične buke. Oni koji su čuli snimak razgovora Valentiča i kontrole leta opisali su buku kao trganje metala. Od Valentiča više nisu čuli ništa.

 

Intenzivna potraga

Usledili su dani ekstenzivne potrage brodovima i vazduhoplovima. Jedini trag nestalog Valentiča bila je masna mrlja na morskoj površini. Jedno od objašnjenja nestanka bilo je da je Valentič jednostavno lažirao svoj nestanak. Melburška kontrola leta nije ga otkrila na svojim radarima, a uslovi za let bili su idealni. Drugo objašnjenje, nastalo 2013. godine, bilo je da se Valentič izgubio u mraku i ušao u “grobarsku spiralu” specifičan fenomen kada vazduhoplov naglo gubi na visini bez da je pilot svestan toga.

S druge strane, ufolozi su uvereni da je Valentiča oteo NLO. Takve teorije dobile su na snazi kada su se pojavili svedoci koji su tvrdili da su videli NLO-e na australijskom nebu upravo u vreme kada je Valentič nestao. Službena istraga australijskog ministarstva transporta nije donela konkretne odgovore, ali su zaključili da je nesrećni pilot verovatno poginuo.