SEKSUALNA ŽELJA IH PRETVORILA U VEŠTICE? Žene su nekada “krale” penise i tretirale ih kao kućne ljubimce!

veštica
pixabay

Iracionalna briga zbog kastracije koja preti vekovima je mučila muškarce, a i pre Frojda se pisalo o strahu zbog koji se vrlo brzo pretvorio u mit.

 

Hajnrih Kramer je između ostalog i zbog toga, sastavio je priručnik za lov na veštice Malleus Maleficarum

Inače, navedeno delo se smatra mizoginim i smešnim tekstom. Nažalost, nije bio toliko smešan hiljadama žena koje su prošle raznorazne torture i koje su bile ubijene, a sve zato što su bile optužene za veštičarenje. Muški strahovi su se vezivali uz žensku seksualnu želju, piše Broadly.

U svom radu “Krađe penisa u Melleus Maleficarum”, etnološkinja Moira Smit navodi da su “mnogi od zločina (maleficia) bili vezivani uz seksualnost, a pripisivali su se vešticama, a to su pre svega činovi poput obavljanja pobačaja, ometanja seksualnih odnosa između žene i muža, seksualni odnosi sa demonima i drugim utvarama, uzrokovanje steriliteta i mrtvorođenčadi”.

Tako navedena ”enciklopedija za lov na veštice” bila je nešto poput svete knjige u srednjem veku. Zahvaljujući njoj, danas znamo da se verovalo da veštice imaju čarobnu moć, odnosno sposobnost da zauvek “otmu” muški polni organ od vlasnika. U Malleus Maleficarumu navodno su priznanja veštica o navedenom delu i to u tri specifična slučaja.

 

Genitalije su tako nekom čarobnom iluzijom u prva dva slučaja muškarcima jednostavno skrivene. Hajnrih Kramer piše da “veštice mogu ukloniti muški polni organ, ali ne uzmu zaista deo ljudskog tela, nego ga sakriju nekom prevarom”.

Treći slučaj je najzanimljiviji. Fenomen veštica se spominje kao da su one babaroge koje otimaju nedužne penise, drže ih u zatočeništvu kao kućne ljubimce i hrane ih hranljivim žitaricama.

– Na neki način veštice uzimaju penise u velikom broju, dvadeset ili trideset, i zatvore ih zajedno u ptičje gnezdo ili neku kutiju, gde se kreću naokolo kao živi penisi, jedući zob ili drugu hranu? Šta misliti o njima? To je javna stvar i mnogi su to videli. Govori se da je to iluzija i đavolje delo – navodi se u knjizi.