DA TI SE SRCE ISTOPI: FudbalsKI ASOVI CRVENE ZVEZDE ulepšali dan MALIŠANIMA KOJI SE BORE ZA ŽIVOT

promo
Đorđe Tomić

Niz događaja koji obeležavaju mir, prijateljstvo, jednakost i zdrav način života održano je danas u čast “Međunarodnog dana fudbala i prijateljstva” u više od 200 gradova širom planete.

 

Desetina hiljada dece i odraslih su učestvovali u prijateljskim fudbalskim susretima, otvorenim treninzima, javnim grupnim tematskim okupljanjima, maratonima i ostalim sportskim događajima.

Učesnici ove izuzetne globalne manifestacije su tom prilikom dobili i zvaničnu podršku od strane poznatih profesionalnih fudbalskih asova, trenera, TV voditelja, medijskih ličnosti, umetnika i državnih institucija.

U Srbiji, jednoj od prvih zemalja na svetu koja je postala članica ovog pokreta od 2013. godine – a koji ove godine broji rekordnih 211 zemalja i teritorija, prvotimci FK “Crvena zvezda” Vujadin Savić i Luka Adžić, Ambasador projekta za Srbiju Milan Kalinić, mladi fudbaler – dečiji ambasador “Fudbala za prijateljstvo 2017.” Kosta Nedeljković i mlada novinarka i ovodogišnja članica Međunarodnog medijskog centra projekta Lucija Obradović, posetili su decu na Institutu za onkologiju – i tom prilikom ih, na prigodan način, priključili međunarodnom dečijem pokretu koji je obeležio svoj dan.

Održavanje “Međunarodnog dana fudbala i prijateljstva” je po prvi put objavljeno 2014. godine od strane mladih ambasadora međunarodnog društveno-odgovornog projekta za decu “Fudbal za prijateljstvo”, zvanično podržanog od strane FIFA i UEFA. Tokom ovog dana, svako ko uvažava i živi po osnovnim vrednostima ovog projekta – kao što su jednakost, poštovanje za kulture drugih i suživot u miru – vezuje oko svoje ruke plavo-zelenu “Narukvicu prijateljstva”, simbol projekta.

Plavi končić na narukvici predstavlja mirno nebo, a zeleni – fudbalski teren, prostranstvo dostupno svakome.

 

Ponosni smo što ćemo predstavljati našu zemlju među 211 zemalja sveta, i unapred se radujemo sticanju novih prijatelja, igri i druženju na terenu i van njega. U Moskvi ćemo, kao što smo to uradili i danas sa našim vršnjacima iz udruženja “Uvek sa decom” na onkologiji , jednim glasom promovisati humanitarna načela ovog projekta, kao prava i najveća svetska porodica fer pleja, razumevanja, tolerancije i zdravog duha – izjavila je Lucija Obradvić.

Od izuzetne važnosti je činjenica da principe ovog dana obeležavamo u vremenima u kojima ljudi širom sveta osećaju potrebu da prikažu privrženost principima jednakosti i poštovanju jednih za druge. “Fudbal za prijateljstvo” nam pruža ovu mogućnost, i kroz rad sa mlađim generacijama uči ljude koliko je važno biti posvećen miru i prijateljstvu, bez obzira na pol, životno doba ili njihove fizičke mogućnosti. Nadam se i lično ću se zalagati da naša zemlja uskoro ugosti decu, predstavnike ovog projekta iz celog sveta -naglasio je Milan Kalinić, u osvrtu na važnost ovog jedinstvenog međunarodnog događaja.

FUDBAL ZA PRIJATELJSTVO jeste međunarodni društveno-odgovorni projekat za decu, pokrenut od strane kompanije Gazprom 2013. godine. Projekat nastoji da zbliži decu različitih nacionalnosti, polova, kao i fizičkih mogućnosti.

Prijateljstvo, mir i jednakost su osnovne vrednosti koje učesnici projekta FUDBAL ZA PRIJATELJSTVO promovišu kroz svoje aktivnosti.

Osnovni cilj projekta je razvoj dečijeg fudbala, promocija tolerancije i poštovanja za različite kulture i nacionalnosti među decom iz različitih zemalja. Osnovih devet vrednosti po kojima se vode svi učesnici projekta su prijateljstvo, jednakost, pravednost,
zdravlje, mir, odanost, pobeda, tradicija i čast.

Od njenog začetka, ovu jedinstvenu svetsku manifestaciju podržale su i posetile brojne poznate globalne fudbalske zvezde poput Branislava Ivanovića, člana reprezentacije Srbije i odbrambenog igrača FK “Zenit” iz Sankt Petersburga, njegovog timskog kolege, golmana Jurija Lodigina i holandskog centarfora Dirka Kajta iz FK “Fejenord”, proslavljenog asa iz Obale Slonovače Didijea Drogbe, čuvenog portugalskog golmana Viktora Baie, ukrajinskog internacionalca Timoščuka, člana šampionskog tima Grčke sa Evropskog prvenstva 2004. godine i direktora Omladinske škole FK “Panatinaikos”, Takisa Fisasa i brojnih drugih.