FUDBALER KOJI JE PREVARIO TAJNU POLICIJU: Bio je dželat Zvezde i Partizana, a Beograd mu je zauvek promenio život

Falko Gec
Wikipedia/Delfonso

Revanš meč četvrtfinala Kupa UEFA između Crvene zvezde i Kelna iz 1989. godine, upamćen je po bolnom porazu o kome se priča decenijama. Navijači Zvezde bi se sećali ovog dvomeča po velikoj partiji Dejana Savićevića u prvoj utakmici da fudbaler Kelna Falko Gec samo šest godina ranije nije prevario jednu od najopasnijih tajnih policija u posleratnoj Evropi.

 

Zvezdin poraz iz 1989. godine zbog kog navijači beogradskog kluba željno iščekuju večerašnji duel, ne bi se desio da nije bilo političkog skandala koji se u Beogradu dogodio šest godina ranije. Akteri tog duela nisu bili Zvezda, a ni Keln, već se presedan desio neposredno pre početka revanš meča Zvezdinog najvećeg rivala Partizana i Dinama iz Berlina.

 

Veliko bekstvo iz Beograda

Partizan je te 1983. godine sa velikim ambicijama počeo takmičenje u Kupu šampiona. Posle ubedljive pobede protiv norveškog Vikinga, žreb je hteo da se beogradski Crno-beli susretnu sa vodećim klubom Istočne Nemačke.

Partizan je u prvom meču odigranom u Berlinu poražen sa 2:0, a strelac vodećeg pogotka za domaće bio je talentovani napadač iz DDR-a Falko Gec. Niko nije mogao pretpostaviti da će talentovani fudbaler iz DDR-a samo šest godina kasnije postati uzdanica Kelna. U revanšu je Partizan protiv fizički dominantnog Dinama slavio sa 1:0, ali je to bilo nedovoljno za prolazak.

Jedan događaj vezan za revanš susret Partizana i Dinama privukao je pažnju jugoslovenskim, a potom i medijima širom Nemačke i Evrope. U timu Dinama nije bilo dvojice prvotimaca – strelca iz prve utakmice Falka Geca i Dirka Šlegela.

Iako su Berlinci na svakom gostovanju odlazili pod budnom pratnjom Štazija, tajne policije iz Istočne Nemačke, dvojica fudbalera su uspeli da umaknu pažnji agenata upravo u Beogradu.

Najpre su se taksijem odvezli do ambasade neprijateljskog suseda gde su dobili sve neophodne papire za bekstvo u Saveznu Republiku Nemačku. Kasnije su igrači Dinama iz Berlina vozom preko Zagreba i Ljubljane uspeli da stignu u Minhen, a potom započnu novi život.

Povratak u Beograd

Posle godinu dana igračke pauze Gec i Šlegel su profesionalnu karijeru nastavili u Bajeru iz Leverkuzena, s tim što je Gec imao mnogo više uspeha. Četiri dobre godine u Bajeru preporučile su ga kao idealno pojačanje za tada vicešampionsku ekipu Kelna.

Keln je te 1989. godine nastupao u Kupu UEFA i žreb je hteo da se u četvrtfinalu sastane sa sjajnom generacijom Crvene zvezde koju je sa klupe predvodio Dragoslav Šekularac. To je značilo da će se Falko Gec samo šest godina posle spektakularnog bekstva ponovo vratiti u Beograd!

Zvezda je sjajno odigrala prvi meč na Marakani i pobedila golovima Dejana Savićevića. Da je bilo sportske pravde nemački tim bi se kući vratio sa još nekim golom u svojoj mreži.

Ekipa koja je te 1989. godine sastavljena da ostavi iza sebe neprikosnoveni Bajern, malo je pokazala u prvoj utakmici protiv Zvezde. Čak je i u prvih 45. minuta revanša Keln bio inferioran i Zvezdi su vrata završnice Kupa UEFA bila širom otvorena.

A onda je na scenu stupio napadač Falko Gec. Najpre je u 58. minutu prepolovio prednost Zvezde, da bi sedam minuta pre kraja potpuno poništio sve što su igrači Dragoslava Šekularca do tada uradili.

Imao je Prosinečki priliku da Zvezdu odvede u polufinale, ali se njegov promašaj vratio kao bumerang. Štajner je u poslednjim trenucima iskoristio smušenost odbrane Zvezde i savladao Milojevića po treći put.

Upućeni kažu da je revanš u Kelnu bio prekratnica za Crvene zvezdu kao klub, a ova  generacija će svoj fudbalski zenit doživeti naredne godine osvajanjem Kupa šampiona.