ODLIČNA ODLUKA FUDBALSKOG SAVEZA: Na svim utakmicama u Italiji čitaće se odlomak iz OVE KNJIGE!

Lacio
Beta / Angelo Carconi

Fudbalski savez Italije odlučio je danas da se pred svaku utakmicu fudbalskog prvenstva ove nedelje čitaju odlomci Dnevnika Ane Frank, s ciljem da se osudi antisemitizam navijača Lacija i očuva uspomena na holokaust.

 

Navijači Lacija izazvali su buru u Italiji pošto su koristili nalepnice s likom Ane Frank u dresu njihovog velikog gradskog rivala Rome.

Sve utakmice koje će se ove nedelje igrati u Seriji A, B i C, kao i amaterskim i omladinskim ligama Italije počeće minutom ćutanja.

Roma i Lacio dele isti stadion i najžešći navijači Lacija, poznati po ekstremno desničarskim stavovima su u poslednjoj utakmici bili na južnoj tribini, rezervisanoj za navijače Rome, pošto je njihova severna tribina zatvorena zbog rasističkih ispada na jednoj od prethodnih utakmica.

Navijači Lacija su to iskoristili da “uvrede” svoje suparnike lepeljenjem nalepnica Ane Frank u dresu Rome, pored uobičajenih antisemitskih slogana.

Italijanski premijer Paolo Đentiloni je rekao je da ne treba potcenjivati opasnost koju predstavlaju navijači Lacija i dodao da su nalepnice s Anom Frank “neverovatne, neprihvatljive”, preneo je Asošijetid pres.

Šef Evropskog parlamenta Antonio Tajani, takođe Italijan, snažno je osudio ponašanje navijača Lacija.

Korišćenje lika Ane Frank za vređanje drugih je veoma teška stvar. Evropska unija mora ostati mesto verske tolerancije, a antisemitizam fenomen zarobljen u prošlosti – rekao je Tajani u Evropskom parlamentu.

Fudbalski klub Lacio će, na inicijativu koju je pokrenuo predsednik Klaudio Lotito, svake godine slati 200 svojih mladih navijača u logor Aušvic, kako bi se obrazovali.

Ovde smo da se distanciramo od bilo kakvog oblika ksenofobije i antisemitizma. Ogromna većina navijača Lacija deli naše mišljenje. Imaćemo mnoge akcije kako bismo suzbili ovakve incidente – rekao je Lotito prilikom posete sinagoge u Rimu.

On je naveo da u svakom društvu “postoje loše jabuke” i da nije u mogućnosti da odredi po jednog redara za svakog navijača.

Nemojte koristiti ovakve stvari da omalovažavate naš klub i dobro koje smo do sada uradili – dodao je predsednik Lacija.

Oglasili su se i organizovani navijači Lacija koji su u saopštenju naveli da “nalepnice nisu kriminal”.

Zatečeni smo ovolikom medijskom bukom. Po zakonu, nije kriminal reći suprostavljenom navijaču da pripada drugoj religiji – navodi se u saopštenju koje su potpisale vođe navijača grupe popularne pod nazivom “Irudičibili” (Nesalomivi).