‘Orlovi’ nisko lete: Srbija izgubila i od Portugala, Matićev evrogol slaba uteha

Fudbalska reprezentacija Srbije izgubila je od Portugala sa 2:1 (1:0) u Lisabonu u četvrtom kolu grupe I kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine.

 

Prvi deo meča naši fudbaleri su odigrali kao da im bodovi nisu potrebni u borbi za plasman na Evropsko prvenstvo.

Naravno, tako bledo izdanje izabranika Radovana Ćurčića Portugal je iskoristio da u 10. minutu povede preko Karvalja.

Potpuni šok za domaće navijače usledio je u 61. minutu kada je Nemanja Matić spektakularnim pogotkom izjednačio rezultat.

Ipak, radost „Orlova” trajala je tek stotinak sekundi pošto je novu prednost Portugalcima doneo Koentrao.

Rezultat se do kraja utakmice nije menjao, pa je Srbiji sada potrebno pravo čudo ukoliko želi da obezbedi plasman na Evropsko prvenstvo naredne godine.

Tabela naše grupe: Portugal 9, Danska 7, Albanija 7, Srbija 1, Jermenija 1.

Kvalifikacije za EP, Grupa I: Portugal – Srbija 2:1 (1:0)

Stadion: „La Luž” u Lisabonu. Sudija: Đanluka Roki (Italija). Strelci: Karvaljo u 10. i Koentrao u 63. minutu za Portugal, a Matić u 61. minutu za Srbiju.

Portugal: Rui Patrisio, Bruno Alveš, Fabio Koentrao (od 78. Kvaržema), Karvaljo (od 17. Fonte), Bosingva, Eliseu, Žoao Mutinjo, Dani, Tijago, Kristijano Ronaldo, Nani.

Srbija: Stojković, Nastasić, Ivanović, Kolarov, Basta, Petrović, Matić, Marković (od 65. Đuričić), Tadić (od 78. Tošić), Ljajić (od 85. Škuletić), Mitrović.

Prvo poluvreme:

U prvih desetak minuta meča Srbija nije delovala ozbiljno, a sa druge strane domaćin je imao loptu više u svom posedu uz nekoliko izvedenih kornera.

Nezainteresovanost Srbije da bilo šta uradi na ovom meču Portugal je iskoristio da povede u 10. minutu. Posle akcije iz ugla, Koentrao je lepo pronašao Karvalja u šesnaestercu naše selekcije, a sjajni defanzivac je glavom savladao Stojkovića – 1:0.

 


Tada su se prenuli srpski fudbaler i zaigrali dosta angažovanije. To je rezultovalo prilikom za Tadića. Član Sautemptona je sa desetak metara na muke stavio Patrisija, ali je golman Portugala uspeo da izbaci loptu u korner.

U tim trenucima Srbija je uglavnom napadala sa levog krila preko Kolarova, ali njegovi centaršutevi nisu doprineli promeni rezultata.

Nažalost po Portugalce, igru je u 17. minutu morao da napusti Karvaljo, strelac jedinog gola do sada. Umesto njega na teren je istrčao Fonte.

Posle pola časa igre na scenu je stupio Ronaldo. Dobitnik „Zlatne lopte” je uputio pravu bombu sa 25 metara, ali ga je Stojković fenomenalnom paradom sprečio da postigne evrogol.

 

Bio je evidentno da je naš jedini napadač Mitrović bio odsečen od ostatka ekipe, što znači da je središnja linija odigrala loše. Srećom po nas, ni Portugalci nisu briljirali, pa je prvi deo meča okončan minimalnom prednošću domaćina.

Drugo poluvreme:

U 53. minutu videli smo najbolju priliku za reprezentaciju Srbije. Tadić je s levog krila centrirao, loptu je glavom udario Mitrović sa 6-7 metara, ali je „bubamara” otišla preko prečke.

Nije srpski tim imao igru, ali je uspeo da izjednači. I to na kakav način! Dušan Tadić je izveo korner sa leve strane, Petrović je loptu prebacio Nematnji Matiću, a on je spektakularnim makazicama poslao loptu u mrežu za 1:1.

Radost je trajala svega stotinak sekundi pošto je domaćin ponovo došao do prednosti. Na levom boku Ronaldo je jednim dodavanjem izbacio pola odbrane i proigrao Mutinja, ovaj zavrnuo na drugu stativu gde je bek Real Madrida Koentrao sačekao i smestio u mrežu – 2:1.

 

Pokušao je Ćurčić da sa izmenama malo trgne svoje momke. Umesto Markovića i Tadića na teren je poslao Đuričića i Zorana Tošića.

Prvo sledeće uzbuđenje viđeno je tek u 75. minutu jer su srpski igrači opet dozvolili da meč uđe u sporiji ritam. Tada je Ronaldo izbacio loptu iz kaznenog, Petrović je uhvatio volej sa dvadesetak metara – pravo u Patrisija.

Priliku da debituje u dresu reprezentacije Srbije dobio je Petar Škuletić pošto je u 85. minutu zamenio Ljajića.

Ni bivši centafor Partizana nije uspeo da nam pomogne, a poraz je u Lisabonu bio neizbežan.