Od Pelea, preko Krojfa, do Maradone: 10 najpopularnijih golova u istoriji fudbala (VIDEO)

U istoriji igre na 'zelenom pravougaoniku' postignuto je nebrojeno golova koji zaslužuju da se nađu na ovoj listi. Ipak, vodili smo računa da izabrani pogoci budu jedinstveni, a neki od najboljih fudbalera, kao i jedna fudbalerka, našli su svoje mesto među deset najboljih.

 

1. Reprezentativka Brazila Marta Vieira da Silva je 2007. na Svetskom prvenstvu protiv SAD ostavila komentatore u čudu posle neverovatne solo akcije.

2. Andre Vaskez je, kao u parkiću iza zgrade, načinio pravo malo remek-delo. Rbonom sa ivice kaznenog prostora je uspeo da lobuje protivničkog čuvara mreže i sa pravom se našao na našoj listi.

3. Na prijateljskoj utakmici protiv Francuske nekadašnji reprezentativac Brazila Roberto Karlos postigao je jedan od najlepših pogodaka u istoriji ove igre.

4. Mesto na našoj listi zauzeo je još jedan Brazilac, a ovoga puta je u putanju legendarni Rivaldo. On je protiv Valensije sa 16 metara objasnio kako na pravi način izvesti „makazice”. Naravno, posle toga je „Kamp Nou” zapao u opšti delirijum.

5. Dok je nastupao za Barselonu, legendarni holandski fudbaler Johan Krojf postigao je gol za pamćenje protiv Atletiko Madrida. Delovalo je da jedna lopta upućena njemu odlazi u nepovrat, ali je pravo niotkuda usledilo njegovo bacanje za „bubamarom” i fantastičan pogodak.

6. U osmini finala Svetskog pvenstva 2006. godine Argentinac Maksi Rodrigez je u nadoknadi vremena postigao verovatno gol karijere. „Gučosi” su igrali protiv Meksika, a ovu ”raketu” sa dvadesetak metara ne bi odbranila ni dva Bufona. 

7. Jedan od dvojice najboljih fudbalera svih vremena, Brazilac Pele, na Mundijalu 1958. godine održanom u Švedskoj dobrano je promešao protivničke igrače i postigao gol koji se i dan-danas prepričava. 

8. Peleov ”večiti” rival, Dijego Armando Maradona, uradio je nešto nečuveno protiv Engleske 1986. godine kada je mrežu zatresao rukom. Taj trenutak je u istoriji poznat i kao „Božija ruka”.

9. Gol bivšeg igrača Lids junajteda Tonija Jeboe protiv Vimbldona doneo mu je nagradu za najlepši pogodak sezone.

10. Jedan od najlepših pogodaka u istoriji evropskih prvenstava nalazi se u vlasništvu Marka van Bastena. Te 1988. godine Sovjeti su na teži način saznali kakav je ovaj Holanđanin majstor.