Odlazak legendarnog Stivena Džerarda sa ‘Enfilda’: Sjajna karijera završena bez titule u Engleskoj

Skoro nestvarno zvuči da Stiven Džerard uskoro neće biti član Liverpula. Legendarni kapiten "Redsa" bio je okosnica svih uspeha tima u poslednjih 17 godina koliko je član do sada svog jedinog kluba. Njegova era u Liverpulu će se nažalost ostati upamćena i po činjenici da nikada nije osvojio titulu u Premijer ligi.

 

Posle čak 17 godina i 709 nastupa za „Crvene“, kapiten i legenda Liverpila Stiven Džerard je odigrao svoj poslednji meč na „Enfildu“ pre odlaska u Los Anđeles Galaksi. Kako to i priliči njegovom doprinosu uspesima kluba i reputaciji, Džerardu je upriličen spektakularni i emotivni ispraćaj.

Pre početka utakmice, igrači oba tima (Kristal Palas je gostovao Liverpulu) su pre utakmice napravili počasni špalir i aplauzom pozdravili veliku zvezdu Mersisajda, kao i engleskog, evropskog i svetskog fudbala.

Upravo je Džerard bio konstanta koja je povezivala sve velike uspehe Liverpula tokom poslednje dve decenije. Igrač koji je dosad igrao samo za jedan tim tokom cele svoje karijere osvojio je sa „Redsima“ Ligu šampiona, UEFA kup, dva Super kupa, isti broj FA kupova i jedan Liga kup više.

Jedan od svakako najboljih igrača Engleske modernog doba je takođe dobio mnogo pojedinačnih priznanja. Bio je UEFA fudbaler godine, dobitnik je Bronzane lopte, izabran je u idealni tim Premijer lige rekordnih osam puta. On je i jedini fudbaler u istoriji koji je uspeo da postigne gol u finalima oba kontinentalna kup takmičenja, kao i oba nacionalna.

Ipak, njegovu karijeru u Liverpulu karakteriše i ono što nije uspeo, a to je da stigne do titule u Premijeršipu. Tome je bio blizu više puta, a poslednji i možda i najbliži prošle sezone kada će se pamtiti njegovo klizanje i izgubljena lopta koja je ostavila tim bez titule.

Međutim, ovakvo viđenje karijere fantastičnog fudbalera nikako ne bi bilo fer. Ono što je njegova fudbalska sudbina svakako pokazala je da jedan fudbaler nikako nije dovoljan za uspeh tima i da njega moraju da okružuju podjednako kvalitetni igrači.

Kada je pod Ulijeom zaigrao za Liverpul, konkurenija za mesto u sredini terena bila je veoma oštra jer su u klubu nastupali i igrači kao Didi Haman, Patrik Berger, Džejmi Rednap, Dani Marfi i  Gari Mekalister.

Sledeća plodna saradnja Džerarda i nekog stručnjaka došla je tokom ere Rafe Benitesa u klubu. Njegova zasluga za dobre igre je u tome što je u fokus stavio Džerardovu pokretljivost i izuzetni napadački potencijal. Kao kruna takvog pristupa je i stigla i famozna titula Lige šampiona iz 2005 koja je osvojena posle velikog preokreta.

Posle nok-dauna i vođstva Milana 3:0, Džerard je pomeren prema protivničkom golu dok su mu Haman i Ćabi Alonso „čuvali leđa“. Rezultat je bio jedan od najvećih preokreta u istoriji fudbala i najsjajnijih trenutaka u istoriji tima, čak i za klub sa tako slavnom istorijom kao što je to Liverpul.

 

Sa Benitezom na čelu, Liverpul je u dva navrata na kraju sezone bio iznad 80 bodova, ali ni tada nije uspevao da stigne do titule. Još veći problem za klub su bili konstantni odlasci važnih igrača koje klub nikako nije mogao da nadomesti.

Džerardove briljantne partije ipak nisu bile dovoljne da bi se ispunile velike ambicije slavne ekipe. Umalo da se to desi prošle godine kada je Džerard ispred sebe imao sjajan dvojac napadača sa Suarezom i Staridžem.

Ipak, na kraju Džerard nije uspeo da kruniše sjajne godine u Liverpulu i titulom, jer je Mančester siti bio ispred za samo dva poena.

Kada su se ove godine desile nove promene u sastavu ekipe, opet je došlo do razočarenja. Pokazalo se da klub ne može da napravi značajniji korak unapred sve dok nije u stanju da spreči odlaske ključnih igrača ili bar da ih nadomesti podjednako kvalitetnim pojedincima.

 

Stiven Džerard je sada svakako na zalasku karijere i njegov odlazak je izazvan i činjenicom da ne može da računa na mesto u startnoj postavi. Međutim, postavlja se pitanje da li bi on još mogao da igra na vrhunskom nivou ako bi imao bolju podršku saigrača koji bi “sakrili” nedostatke u njegovoj igri, kao što to recimo ima Pirlo u Juventusu.

Kada Stivi Dži posle još jednog meča ode iz tima, „Redsi“ će se naći pred novim izazovom. U prvoj godini bez kapitena koji je tim predvodio čak 12 poslednjih godina, evropsko učešće Liverpula naredne sezone je još uvek neizvesno i rešavaće se u poslednjem kolu.

Eventualni neuspeh mogao bi da donese nove odlaske u timu kojem svakako slede velike promene u sastavu.