Kako je Siniša Mihajlović ‘oterao’ Inzagija iz Milana?

Siniša Mihajlović
acmilan.com

Samo 13 pobeda u 38 odigranih utakmica, za italijanski Milan, predstavljale su sezonu za zaborav i „paljenje” lampice koja bi konačno morala da napravi prekretnicu u slavnom klubu. Ovakav broj pobeda navijači ne pamte još od sezone 2000/01 kada je zabeleženo 12 trijumfa. Neuspešna godina i osvojeno tek deseto mesto u Seriji A presudili su Filipeu Inzagiju čija je trenerska karijera na klupi „Rosonera” završena.

 

Milan je veliki klub, i promene su bile nužne kako slavni dani ne bi bili samo prošlost… Osvajač je 18 evropskih i svetskih trofeja, što ga sa Bokom Juniors i Real Madridom čini najuspešnijim timom na svetu. Osvojio je četiri svetske titule, više nego bilo koji tim. Od toga je bio pobednik Interkontinentalnog Kupa tri puta, a ima i jednu titulu sa Svetskog prvenstva za klubove. Na tron Lige šampiona „Rosoneri” su se peli čak sedam puta, a samo je „kraljevski klub” uspešniji sa 10 titula. Super Kup Evrope osvojen je rekordnih pet puta, a Kup pobednika kupova dva puta. Nacionalno prvenstvo „Đavoli” su osvajali 18 puta. Kup Italije je osvojen pet, a Superkup šest puta. Ono što Milan nikada nije osvojio je trofej Lige Evrope.

Svaki navijač koji bi samo „bacio pogled” na ovu listu trofeja, shvatio bi da su promene bile preko potrebne. I imao je italijanski velikan „rezervu”. Njegovo ime držalo se u „tajnosti”. Daleko od javnosti. Naravno, priče su kružile, a sve je to bilo toliko „diskretno” da je i do naših medija stigla vest kako će legendarnog igrača, danas trenera, zameniti srpski stručnjak – Siniša Mihajlović.

Nije bilo potrebno mnogo vremena kako bi se iz Milana oglasili. Samo sat vremena pošto je stigla vest o Inzagijevom otkazu, „Rosoneri” su saopštili da je bivši selektor Srbije imenovan za novog trenera, a za klub iz istoimenog grada obavezao se na dve godine.

 

Mihajlović je početkom juna napustio klupu Sampdorije, na kojoj je proveo godinu i po dana i koju je sa dna tabele doveo do sedmog mesta u Seriji A! Tokom karijere vodio je Kataniju, Bolonju, Fiorentinu i reprezentaciju Srbije. On je četvrti trener koji će voditi Milan u manje od dve godine, posle Inzagija, Masimilijana Alegrija i Klerensa Sedorfa. I nadamo se da će mnogo toga promeniti u timu koji je nekada bio u samom vrhu Evrope.

Podsetimo, Milan je nedavno dobio i novog suvlasnika, a klub od priliva skoro pola milijarde evra pokušava da napravi jak tim, koji će se u narednoj sezoni boriti za „Skudeto”.

Šta kaže statistika?

Prva trenerska godina na „San Siru” za Filipea Inzagija izgledala je vrlo prosečno. Naime, Milan je rano ispao iz italijanskog kupa. Posle pobede u osmini finala poražen je od Lacija (1:0). Ukoliko dodamo te dve utakmice i onim prvenstvenim, Inzagi je za 372 dana na kormilu ekipe uknjižio 14 pobeda, 13 poraza i 13 remija. Procenat pobeđivanja iznosi samo 40%.

 

S druge strane, Miha je imao sezonu za primer. Podsetimo se, Mihajlović je Sampdoriju preuzeo 2013. godine posle mandata na klupi reprezentacije Srbije. Tu sezonu, pod vođstvom srpskog stručnjaka, „Prstenasto-plavi” su završila na 12. mestu tabele italijanske Serije A sa 45 bodova. Usledila je godina koja je Sinišu vinula u zvezde.

Sampdorija je sezonu 2014/2015 završila na sedmom mestu sa (13 pobeda, 17 remija i osam poraza). Na poziciji više nalazila se Đenova, koja nije dobila dozvolu od UEFA da se takmiči u evropskim takmičenjima zbog neizmirenih finansijskih obaveza. Zbog toga je, mesto u kvalifikacijama za Ligu Evrope pripalo gradskom rivalu – Sampdoriji. Ipak, evropski put ovaj tim nastavlja bez Siniše.

Međutim, jedna lepa sezona svakako će ostati upamćena. Siniša i njegovi izabranici su u proteklom prvenstvu parirali mnogo većim timovima, igrali zaista lep, napadački fudbal. Ofanzivna igra, tokom prvenstva, često je bila karakteristika, a o tome najviše svedoči gol razlika „-6” (48:42).

Stil srpskog stručnjaka, mentalitet, taktika i autoritet dopao se mnogim fudbalskim velikanima. Zbog toga je i Mihajlović često bio na meti većih klubova. Dovodio se u vezu i sa pojedinim premijerligašima, ali svoj trenerski put ipak nastavlja u Italiji. Milan je sledeća destinacija…

 

Dobar igrač, ali ne i trener

Filipo Inzagi je tokom svoje igračke karijere ostavio trag u Milanu. Sa odigrna 202 meča i postignutih 73 gola, „Superpipo” smatrao se idealnom zamenom za Klarensa Sedorfa. Međutim, da li su bila u pitanju velika očekivanja ili nešto drugo, ali Inzagi nije uspeo da uveri čelnike kluba da je on idealan trener za „Rosonere”. U svojoj debitanskoj sezoni nije mnogo postigao. Tek deseto mesto na tabeli Serije A daleko je od onoga što želi nekadašnji prvak Evrope.

Ipak, da li je Milan „preveliki” zalogaj za Sinišu Mihajlovića?