TBILSI: Srbija napravila VELIKI preokret, sledeći ispit 11. juna

srbija
Foto: FSS

Reprezentacija Srbije savladala je posle preokreta Gruziju u Tbilisiju u meču petog kola kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Rusiji – 3:1 (1:1).

 

Krenulo je veoma loše po naš tim na Boris Palčadze Areni, pošto su domaći poveli već u šestom minutu posle katastrofalne greške Aleksandra Kolarova.

Međutim, Dušan Tadić uspešno realizuje penal u 44. minutu za izjednačenje, da bi potom proigrao najpre Aleksandra Mitrovića u 64. minutu, a potom i Mijata Gaćinovića za totalni preokret i veoma važnu pobedu.

‘Orlovi’ su zabeležili treći trijumf i sada imaju 11 bodova, a tu će i ostati ukoliko Republika Irska od 20.45 ne savlada Vels.

Sledi Vels sa šest bodova, odnosno četiri manje od Iraca, odnosno Austrija sa četiri, Gruzija sa dva i Moldavija sa samo jednim. 

U okviru naše grupe, Austrija od 20.45 u Beču čeka Moldaviju, dok će istovremeno Irska biti domaćin Velsu.

Među nešto više od 15.000 navijača našla se i nekolicina Srba, koja je transparentom obeležila godišnjicu od početka bombardovanja Srbije od strane NATO pakta.

Naši momci preuzeli su kontrolu i nametnuli svoj ritam već od starta, ali je velika greška Kolarova mogla skupo da nas košta. Defanzivac Mančester Sitija previše nonšalantno vratio je loptu do Vladimira Stojkovića, a Nik Kačarava bio brži od našeg golmana i samo je ćušnuo u mrežu.

To je bio tek početak problema, pošto smo u većem delu prvih 45 minuta bili u podređenom položaju, nismo uspevali ni da pošaljemo udarac u okvir gola domaćina, ali se sve to promenilo u 44. minutu.

Dušan Tadić, ubedljivo naš najbolji igrač, proigrao je Filipa Kostića koji je oboren na ulasku u kazneni, da bi začetnik akcije sa jedanaest metara lako prevario Georgija Loriju za izjednačenje. 

Ekipa Slavoljuba Muslina zaigrala je delako agresivnije i konkretnije u nastavku meča, ali nije uspevala ozbiljnije da zapreti u uvodnih petnaesetak minuta, sve do 64. minuta.

Ponovo je ofanzivni vezista Sautemptona bio u ulozi asistenta, međutim – mora se istaći i sjajna rola Aleksandra Mitrovića. Centarfor Njukasl Junajteda primirio je loptu u visini penala, okrenuo se i poslao divan udarac za vođstvo ‘Orlova’.

U međuvremenu, selektor je na teren poslao Nemanju Gudelja i Mijata Gaćinovića, da bi upravo debitant iz redova Ajntrahta iz Frankfurta postavio konačan rezultat i overio slavlje našeg tima. 

 

Još jednom, ništa nije moglo da prođe bez Dušana Tadića – Gudelj se izborio za loptu na sredini terena, ona je došla do Tadića koji je čuva i ‘gura’ ka zahuhtalom Gaćinoviću, a ovaj rutinski vara Georgija Loriju.

Naredni okršaj u borbi za Rusiju naša selekcija imaće 11. juna kada u Beograd stiže polufinalista prethodnog EURO šampionata Vels.