UMTITI ODVEO TRIKOLORE U FINALE: Francuzi večeras “merkaju” protivnika, da li će protiv njih igrati HRVATI ili ENGLEZI

Fudbalska reprezentacija Francuske plasirala se u finale Svetskog prvenstva, pošto je u polufinalu pobedila Belgiju sa 1:0. Jedini gol postigao je Samjuel Umtiti u 51. minutu.

AP Photo/Natacha Pisarenko

Belgija je na početku imala više loptu, ali je prva zapretila Francuska u 13. minutu, kada je u naletu bio Kilijan Mbape posle dodavanja Pola Pogbe, ali je golman Tibo Kurtoa sprečio priliku za protivnika.Belgija je na početku imala više loptu, ali je prva zapretila Francuska u 13. minutu, kada je u naletu bio Kilijan Mbape posle dodavanja Pola Pogbe, ali je golman Tibo Kurtoa sprečio priliku za protivnika.

U 16. minutu Belgija je imala šansu preko Edena Azara, koji je šutirao pored gola. Tri minuta kasnije posle loše reakcije odbrane Francuske, Azar je pokušao glavom, a u poslednjem trenutku Rafael Varan je glavom zahvatio loptu i prebacio je preko prečke.
Golman Francuske Ugo Ljoris istakao se u 22. minutu, kada je odbranio udarac Tobija Aldervejrelda.

Belgija je imala nešto više loptu, ali je Francuska bila opasna kada je kretala u napad. U 31. minutu šansu je imao Olivije Žiru, na dodavanje Mbapea. “Trikolori” su se oslobodili pritiska, u šansi je bio i Antoan Grizman, a odličnu priliku propustio je Benžamen Pavar u 40. minutu. Mbape je dobro dodao do Pavara u šesnaeterac, on je iskosa sa desne strane šutirao u dalji ugao, ali je Kurtoa dobro odbranio.

U poslednjem minutu prvog dela Kevin de Brujne dodao je loptu do Romelua Lukakua, ali on nije dobro reagovao pa su ekipe izjednačene otišle na poluvreme.

Francuska je povela u 51. minutu. Grizman je izveo korner na prvu stativu, Umtiti je bio viši u skoku od Maruana Felainija, a lopta je zakačila belgijskog igrača i otišla u mrežu.
U 56. minutu Mbape je bio u centru pažnje, kada je petom dodao loptu do Žirua, ali je golman Belgije bio siguran.

Dris Mertens je u belgijskom timu zamenio Musu Dembelea, i imao je dva dobra dodavanja, ka De Brujneu i Felainiju, ali su oni bili neprecizni.

U 68. minutu dobru akciju izveli su Mbape i Grizman, koji je na ivici šesnaesterca dodao loptu Žiruu, a fudbaler Čelsija je loše šutirao i poslao loptu preko gola.

Posle toga Belgija je pojačala napade, a u 82. minutu kombinovali su Azar i Lukaku, jedan francuski igrač odbio je loptu, na nju je natrčao Aleks Vicel i snažno šutirao, a Ljoris je odbranio.

U trećem minutu nadoknade vremena pokušao je Grizman, a lako je odbranio Kurtoa. Tri minuta kasnije u dobroj šansi bio je i Korenten Toliso, a ponovo se istakao belgijski golman. To je bila poslednja prilika na utakmici, pa je Francuska izborila plasman u finale.

U drugom polufinalu u sredu od 20 časova u Moskvi igraju Engleska i Hrvatska.