PRVA POBEDA OVE SEZONE U EVROLIGI: Crvena zvezda savladala Barselonu u prepunom Pioniru!

Crvena zvezda Barselona
Beta

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su sinoć u Beogradu Barselonu sa 90:82 (24:13, 20:19, 18:25, 28:25), u utakmici drugog kola Evrolige i ostvarili prvu pobedu u tom takmičenju ove sezone.

 

Zvezdu su predvodili Milko Bjelica sa 23 poena i Tejlor Ročesti sa 22 poena i sedam asistencija. Dobru partiju prikazao je i Matijas Lesor sa 13 poena i devet skokova, a Pero Antić postigao je 10 poena uz devet skokova.

U ekipi Barselone svi igrači su se upisali među strelce. Kevin Serafin bio je najefikasniji sa 16 poena, a Tomas Ertel postigao je 14, uz 11 asistencija. Ante Tomić dodao je 10 poena i osam skokova, a 10 poena postigao je i Adam Hanga.

To je prva pobeda Zvezde, a prvi poraz Barselone ove sezone u Evroligi.

TOK MEČA:

Crveno-beli su na premijeri Evrolige u Beogradu na početku meča protiv Barselone bili izuzetno napadački raspoloženi. Atraktivna igra i sigurnost u šutu Bjelice, Lesora i Ročestija je u prvoj deonici Zvezdi donela prvu dvocifrenu prednost posle sedam minuta igre – 20:10. Intezitet je malo opao u završnici prve četvrtine, pa je Zvezda posle prvih 10 minuta vodila sa 24:13.

Početak druge četvrtine doneo je znatno čvršću igru, u kojoj je Zvezda ipak imala kontrolu, te je došla do prednosti od 33:20. Posle ulaska Nikole Radičevića ponestalo je ideje u napadu, što je Barselona iskoristila i serijom 8:0 koju je nosio Serafin došla na pet poena zaostatka.

 

Trener Zvezde, Dušan Alimpijević, zatražio je tajm-aut, posle kog je Zvezda ponovo uspostavila kontrolu i serijom 5:0 vratila je dvocifrenu prednost. S druge strane Barselonu je u igri držao Serafin, ali je u samom finišu posle dve vezane “trojke” Ročestija Zvezda povela sa 44:32.

Crveno-beli su nošeni publikom u dvorani “Aleksandar Nikolić” nastavili u istom ritmu i u trećoj četvrtini. Uspeli su da povedu sa 14 poena prednosti, ali je Barselona serijom 7:0 došla na jednocifren zaostatak nakon “trojke” Ertela.

Usledio je još tajm-aut Alimpijevića posle kog su crveno-beli “trojkom” Antića došli ponovo do 10 poena prednosti.

Barselona je u poslednjem minutu trećeg perioda poenima Ertela za dva i Pjera Oriola za tri došla na pet poena zaostatka, 62:57.

Poslednja deonica počela je poenima Bjelice, da bi Oriola uzvratio zakucavanjem na drugoj strani. Usledila je serija od pet uzastopnih Ognjena Dobrića, ali je Hanga uzvratio trojkom, a potom i Oriola sa dva poena i slobodnim bacanjem.

 

Seriju Barselone prekinuo je Lesor “dvojkom” uz dodatno slobodno bacanje, ali je potom u odbrani svirana tehnička greška kapitenu Branku Laziću. Ribas je pogodio oba bacanja i doveo Katalonce do četiri poena zaostatka.

Zvezda u tim trenucima nije uspevala da pronađe napadački ritam, a usledila je “trojka” Ertela koja je dovela Barselonu na poen zaostatka. Posle poena Ročestija iz teške situacije pogodio je Tomić, a onda i Hanga za prvo vođstvo Barselone.

Bjelica je na drugoj strani pogodio “trojku”, a potom i za dva poena. Posle dobre odbrane crveno-belih poentirao je i Ročesti za 86:82 na 83 sekunde pre kraja.

Trener Katalonaca Sito Alonso zatražio je tajm-aut, ali posle njega Ertel nije pogodio za tri poena. Tim promašajem praktično je bio rešen meč, iako je potom Tomić mogao da smanji na dva poena, ali ni on nije bio precizan.

Utakmica u dvorani “Aleksandar Nikolić” igrana je pred 6.086 gledalaca.

U trećem kolu, u utorak, Zvezda će igrati na gostovanju protiv moskovskog Himkija, a Barselona će biti domaćin Žalgirisu.