OBRADOVIĆ SPREMAN ZA DUEL SA ŠARASOM: “Nemam pravo da razmišljam o tituli”

obradović
euroleague.net

Trener košarkaša Fenerbahčea Željko Obradović rekao je danas da nema prava da razmišlja o osvajanju 10. titule u Evroligi, kao i da mu je velika čast što se fajnal-for najjačeg evropskog klupskog takmičenja igra u Beogradu.

 

– Nemam pravo da razmišljam o desetoj tituli, samo o utakmici protiv Žalgirisa. Verujem da će atmosfera biti sjajna, sa mnogo navijača iz Istanbula, Kaunasa, ali i Beograda. Neka bolji tim pobedi – rekao je Obradović odgovorivši na pitanje novinara da li bi mu bilo posebno drago kada bi jubilarni 10. evropski trofej osvojio na “domaćem” terenu.

Danas je na Malom Kalemegdanu održana konferencija povodom predstojećeg fajnal-fora Evrolige u Beogradu, na kojoj su učestvovali treneri ekipa Fenerbahčea, Žalgirisa, CSKA iz Moskve i Real Madrida, a i po jedan igrač iz svakog tima.

– Istina je, za mene je ovo posebna prilika… Žao mi je što ću biti samo pet dana ovde –rekao je kroz smeh Obradović.

Obradović je u pre više od 10 godina bio trener Šarunasu Jasikevičijusu u Panatinaikosu, sada šefu stručnog štaba Žalgirisa, a tada mu je pomoćnik bio Dimitris Itudis, trener CSKA.

– Tako je, srećan što imam priliku da budem ovde sa svima njima. Sa Itudisom i Šarunasom, ali Pablom Lasom (trenerom Real Madrida), kome sam takođe bio trener. Već smo sinoć krenuli da se družimo. Nije nam lako, Šarunas je najmlađi i uvek nas izvuče negde u provod, ali to je logično, svi igraju na svoje adute – rekao je Obradović u šali i još jednom dodao što je F4 Evrolige u Beogradu.

On je dodao da je siguran da će u Beogradskoj areni biti dobra atmosfera, kao i da zna da će doći veliki broj navijača iz Istanbula, Kaunasa, Moskve i Madrida.

– Naravno, tu su i ljubitelji košarke iz Beograda. Na kraju će svako od njih da odabere i podrži onoga ko im je drag – zaključio je Obradović.

Košarkaš Fenerbahčea Luiđi Datome rekao je da bi osećaj bio sjajan da njegova ekipa još jednom osvoji Evroligu.

– Svaki fajnal-for je drugačiji po mom iskustvu. Svaki posed je bitan, a ne samo poslednji. Znam i da je bitno da budete spremni, koncentrisani, ali i da vredno trenirati, da ne budete povređeni, samo tako možete do uspeha. Zato imam samopouzdanje i kada ne ide. Bilo bi sjajno da osvojimo Evroligu još jednom – rekao je Datome.

On je po osvajanju prošlogodišnjeg trofeja izgubio opkladu s Perom Antićem, tadašnjim saigračem, pa je morao da odseče rep na kosi, upitan da li će ove godine skratiti bradu ukoliko Fener osvoji trofej, on je rekao da nema smisla obećavati.

– To sam uradio zbog opklade sa Perom (Antićem), koji je bio moj saigrač. Nema smisla da vama obećam tako nešto – rekao je Datome kroz smeh.

Fenerbahče, branilac trofeja u Evroligi, u polufinalu će igrati protiv Žalgirisa.

Trener Žalgirisa rekao je da će njegova ekipa pokušati da iznenadi prvaka Evrope.

– Trudimo se da idemo dan po dan. Srećan sam što imam igrače koji me podržavaju kao trenera. Videćemo u petak kako ćemo se suprotstaviti Feneru. Nadam se da ćemo ući u završnicu sa aktivnim rezultatom i biti u poziciji da se borimo za pobedu. Ovo je kruna sezone za sve nas i najbitnije je da budemo fokusirani – rekao je Jasikevičijus, uz ocenu da je njegova ekipa plasmanom na fajnal-for učinila mnogo.

Košarkaš Žalgirisa Paulijus Jankunas rekao je da će njegova ekipa ove godine u Beogradu pokušati da napravi iznenadjenje, kao što je to učinila i 1999.

– Tokom sezone smo funkcionisali kao porodica, na terenu i van njega. Istim receptom i ovde ćemo pokušati da ponovimo uspeh Žalgirisa iz 1999, koji na tom fajnal-foru takodje nije bio favorit, kao ni mi sada – rekao je Jankunas.

Utakmica između Fenerbahčea i Žalgirisa igraće se sutra od 18.00 u Beogradskoj areni.