LIČNI UGAO: Kako vas bre nije SRAMOTA DA VREĐATE ŽENE?! Kukavice, zar vi nemate supruge, majke, bake?!

kk partizan
dnevno.rs

Žene su sve češće, ni krive ni dužne, meta navijača na sportskim događajima. Kada kažemo "žene", nije reč o "običnim" – one su supruge ili majke visokih fukcionera, trenera i igrača poznatih klubova. Zašto i zbog čega godina slušamo brutalne i nakaradne uvrede? Ni jedna dama to nije zaslužila!

 

Najsvežije uvrede, redovno dolaze sa košarkaških utakmica koje igraju večiti rivali – Partizan i Crvena zvezda.

Svaku značajnu košarkašku svetkovinu u “zemlji košarke”, prate tenzije, nadmudrivanja čelnika klubova i obračun navijača kojih nije bio pošteđen ni Niš prošlog vikenda. Uz veliki žal što (ipak) ima povređenih, to što je u Čairu zapaljena po koja baklja i nije nešto najgore što se moglo dogoditi srpskoj košarci. Dim je finalu pružio magloviti, kafanski ambijent u kome su se igrači Zvezde bolje snašli na šta im treba posebno čestitati. Više o tome, možete pročitati OVDE.

I u finalu kupa Radivoja Koraća, navijači Partizana su najveće uvrede upućivali prvom čoveku Crvene zvezde – Nebojši Čoviću. Međutim, gomila ružnih reči i psovki, ni tada, nije zaobišla ženu pomenutog funkcionera – Vesnu Čović, koja je već godinama glavna tema među navijačkim taborima. Razlog je jedan – ona je supruga predsednika crveno-belog kluba, a poznato je da Čovića “Grobari” izrazito ne vole.

Kukavički je vređati nečije supruge, majke i bake! Nije samo pomenuta gospođa meta navijača. Nedavno su, kako bi uzvratili “istom merom”, i pripadnici Crvene zvezde uputili užasne reči majci Aleksandra Džikića, trenera košarkaškog kluba Partizan.

Naime, nemile scene nisu mogle da zaobiđu ni 246. košarkaški večiti derbi, koji je prethodio finalu Kupa u Nišu. Tada su, pored vređanja Vesne Čović (od strane navijača Partizana) i navijači crveno-belog kluba verbalno napali Milku Džikić.

Milka Džikić je verni navijač Partizana i već godinama prati košarkaše crno-belog tima. Nije propuštala nijednu utakmicu i dok joj sin nije bio na klupi najuspešnijeg srpskog košarkaškog kluba. Redovno je možete videti kako sedi u prvom redu uz parket i pomno prati svaki pokret i potez koji naprave igrači kluba iz Humske.

Da li gospođa Čović, podjednako kao i gospođa Džikić, zaslužuje ovakvo maltretiranje? Veoma ružno, kukavički i svakako daleko od sporta! 

O ovoj temi trebalo bi ozbiljnije da se porazgovara i za dobrobit sporta, da se preduzmu odgovarajuće mere kako bi se sprečilo skandalozno ponašanje navijača Crvene zvezde i Partizana. Nijedna žena nije zaslužila da sluša brutalne uvrede, a samo je došla da odgleda utakmicu. 

Da se razumemo, vređanja je uvek bilo. To nije ništa novo! Ali “prepucavanje” preko nečijih žena, majki i baka je postalo strašno ružan trend među srpskim navijačima.

Nije prvi put da navijači “večitih” prave ovakve ispade koji svakako spadaju među one najodvratnije. U ravni su sa mokraćom iz Železnika i uvredama “Grobara” za porodicu Milana Gurovića.

Pre dve godine, navijači Crvene zvezde intezivno su vređali porodicu tadašnjeg košarkaša Partizana – Saše Pavlović. Njegova supruga i malena ćerkica bile su glavna meta uvreda.

 

Zanimljivo je što se o ovim temama, razgovara i piše samo kada se završi utakmica na kojoj su “pljuštale” uvrede. Ništa se ne preduzima već godinama, pa je navijačima ostavljeno na slobodnu volju da pronalaze “bolnu tačku” sportista, trenera ili funkcionera koje ne vole i vređeju, vređaju, vređaju…

Uprave večitih rivala ćute, eventualno se oglase putem saopštenja u kojem se neretko navodi da je uvreda bilo, ali i ne da ih ima i od strane “njihovih” navijača. Svako svoju kuću brani i čuva, a za tuđu je nije briga! Ako tako nastavimo, ništa nećemo promeniti!

Vreme je da, kada odemo na večiti derbi, bilo da je reč o fudbalskom ili košarkaškom, glavna i jedina tema budu košarkaši/fudbaleri, rezultat i ono što se dešava na terenu!

Kako bismo učinili našu sportsku scenu boljom, potrebno je da krenemo od krucijalnih problema koji već godinama urušavaju naše društvo, a koji nemaju veze sa pravim sportom!