SAVIĆEVI MOMCI DANAS POČINJU ODBRANU KRUNE: “Ulazimo kao šampioni i sve oči su uprte u nas”

Vaterpolo reprezentacija
print screen/you tube.com/*BEST*HD*SPORT*

Savić: Ovaj šampionat će biti najzanimljiviji, jer će nas svi juriti. Prvi meč danas protiv Južne Afrike

 

Srbija ljubomorno čuva krunu. “Delfini” danas (17.30) u prvom kolu grupe C SP u Budimpešti protiv Južne Afrike počinju odbranu titule iz Kazanja. Vladari planete prihvataju ulogu velikog favorita, nadaju se da će uspeti da osvoje deseto uzastopno zlato na velikim takmičenjima, ali su i svesni toga da svi žele da ih skinu s trona.

Izlizana je fraza, ali mi kao aktuelni olimpijski pobednici, svetski i evropski prvaci, osvajači Svetske lige i Svetskog kupa uvek težimo da budemo na vrhu, da osvajamo medalje – ističe selektor Dejan Savić.

Trofejni stručnjak nikako ne želi da pobegne od uloge favorita:

Uvek je tako i možemo da prihvatimo tu ulogu. Ali ima još reprezentacija koje pretenduju na medalje. Ovo SP će biti najzanimljivije, jer će svi juriti Srbiju!

Kormilar Srbije podvlači da je ova sezona malo drugačija, da su imali malo dana za pripreme, ali “kako je nama tako je i drugima”.

DELFINI 2017.

1. Gojko PIJETLOVIĆ (Oradea, 220 utakmica)
2. Dušan MANDIĆ (Pro Reko, 131 utakmica, 173 gola)
3. Viktor RAŠOVIĆ (bez kluba, 53 – 34)
4. Sava RANĐELOVIĆ (OSC, 105 – 29)
5. Miloš ĆUK (Solnok, 147 – 124)
6. Duško PIJETLOVIĆ (Pro Reko, 283 – 394)
7. Nemanja UBOVIĆ (OSC, 60 – 51)
8. Milan ALEKSIĆ (Solnok, 221 – 160)
9. Nikola JAKŠIĆ (Ferencvaroš, 64 – 45)
10. Filip FILIPOVIĆ (Pro Reko, 317 – 542, kapiten)
11. Andrija PRLAINOVIĆ (Solnok, 288 – 462)
12. Stefan MITROVIĆ (Ferencvaroš, 218 – 243)
13. Branislav MITROVIĆ (Eger, 136)

Selektor: Dejan SAVIĆ 

Sigurno je da je grupa reprezentativaca imala napornu klupsku sezonu i da su psihološki bili iscrpljeni. Ušli smo u drugačiji ritam rada, jer smo morali da osvežimo ekipu. Ovo je početak novog ciklusa, u koji ulazimo kao šampioni i sve oči su uprte u nas. Siguran sam da će ovo možda biti i prvo prvenstvo na kojem ćemo biti totalno rasterećeni. Pokušaćemo da jurimo rezultat, ali neke druge stvari treba da budu u prvom planu – naglašava Savić.

Prvi rival, Južna Afrika, autsajder je i zbog toga će selekcija danas pre podne raditi i u teretani. Već u sredu i petak su ozbiljniji rivali, Španija i Grčka.

U suštini, svakog moramo da poštujemo. Španija dolazi u izmenjenom sastavu, selekcija je mlada i pitanje je koliko su imali vremena za uigravanje. Grci su bez Afrodakisa i Milonakisa, ali su se poslednjih godina dizali, što očekujem i u Budimpešti. Imaćemo ozbiljan pristup i pokušaćemo, za razliku od olimpijskog turnira u Riju, da budemo prvi u grupi. U tom slučaju dobili bismo dva dana više odmora i priliku da se dobro spremimo za četvrtfinale, koje je najvažnije na svakom šampionatu – podvlači Savić.

Strateg “delfina” ne želi da upoređuje ranija takmičenja, na kojima su lošije startovali, a potom briljirali u završnici. Podseća i da je tokom sezone govorio da je ozbiljan peh za selekciju to što svi igrači igraju u inostranstvu.

Imaju naporne klupske sezone i ne možemo da ih okupljamo tokom sezone. Zato smo u Svetskoj ligi isprobavali igrače za šireg spiska, kao uvertiru ne samo za Igre 2020, već i za 2024.

Savić osim Srbije vidi još nekoliko selekcija koje će se umešati u borbu za medalje:

Tu je Mađarska kao domaćin. Hrvatska je stalno u vrhu, Italija je u pripremnom periodu pokazala izuzetan nivo. Tu je Crna Gora, a mislim da SAD ima dosta toga da pokaže, ako ništa drugo, onda nekome da pomrsi račune. Promenilo se dosta kod njih, ali su izuzetno mlada i perspektivna ekipa, koja ima ozbiljan cilj za 2020.