Đoković poklekao u finalu

Novak Đoković
twitter@DriveToTennis

Novak Đoković nije uspeo da osvoji Rim, mladi Nemac Aleksandar Zverev stigao je do prve Masters titule u karijeri!

 

Zverev je potpuno nadigrao nervoznog i bezenergičnog Đokovića sa 6:3, 6:4 posle manje od sat i po borbe.

Đoković nijednom nije uspeo da napravi brejk na ovom meču, što mu se dogodilo tek treći put u finalima mastersa kojih je osvojio 30.

Iako u prvom finalu Mastersa Zverev je odigrao zrelo na nivou veterana iz četvrte decenije, a meč je “prelomio” već u prvom gemu. Odmah je napravio brejk koji je suvereno čuvao besprekornim servisom do kraja meča.

Nemac nije imao oscilacija u igri, sve vreme je držao izuzetno visok nivo koncentracije i bez problema osvajao svoje servis gemove, dok je s druge strane pravio dosta problema Đokoviću koji nije bio ni senka igrača koji je u subotu deklasirao Dominika Tima izgubivši samo jedan gem.

Najbliži brejku Đoković je bio u šestom gemu meča kada je poveo 30:15, osim toga nije prišao ni blizu da ugrozi servis rivala, što najbolje govori o njegovoj igri na ovom meču.

S druge strane, Zverev je maksimalno koristio izostanak agresivnosti kod Srbina i drugi set rešio sa dva brejka, propustivši još jedan da mnogo ranije završi duel.

Turnir u prestonici Italije igrao se za nagradni fond od 4.273.775 evra.

Tok meča:

Nije dobro počeo meč za Đokovića, nije uspeo da pogodi nijedan prvi servis, pa je Zverev sa lakoćom napravio brejk već u uvodnom gemu, a onda ga bez većih problema ga kapitalizovao za 2:0.

Usledila je odlična reakcija Đokovića koji značajno podiže nivo svog servisa, ubacuje sve prve pokušaje i bez izgubljenog poena stiže do prvog gema u meču.

Đoković je pronašao pravi ritam na svoj servis pa je lako osvojio i naredni gem, ali je Zverev bez problema čuvao svoj servis pa tako i stečenu prednost (3:2).

Srbin je zaigrao agresivnije u šestom gemu, preokrenuo na 30:15 na servis Zvereva, ai mladi Nemca sjajnim drop-šotom odbija napad, a onda uz pomoć vetra ubedljivim servisom rešava i ovaj gem.

Pritiskao je Đoković rivala i tražio šansu da vrati brejk kako bi izborio egal, ali je Nemac sjajno servira, te bez mnogo problema stigao na gem od prvog seta (5:3).

Iako igra prvo Masters finale u karijeri, Zverev nije podlegao pritisku, i u odučujućem gemu je bio siguran na svoj servis te sa 6:4 stiže do vođstva u Rimu.

Đoković nije blistao na otvaranju drugog seta, ali je za razliku od prvog sačuvao svoj servis. Međuti, Zverev je nastavio u istom ritmu iz prethodnog perioda igre, pa je odmah bilo jasno da će Srbinu biti izuzetno teško da mu oduzme servis (1:1).

Srbin ipak nije bio ni senka od igrača koji je u subotu “počistio” Dominika Tima sa terena, bez prave energije nije mogao da parira raspoloženom Zverevu koji pravi novi brejk i u drugom setu, koji lako pretvara u 3:1.

Đoković je nastavio da prati rivala, ali nije imao ni promil šansi da oduzme bepsrekorni servis sjajnog mladog rivala (4:2). Izgledalo je da se Srbin potpuno predao u sedmom gemu, jer Zverev stiže do nove brejk lopte, ali se Đoković budi i preokreće za opstanak u meču.

Međutim, to nije vratilo samopouzdanje našem teniseru, Đoković je bio izuzetno nervozan u narednom gemu, sudije su ga opomenule zbog psovke na srpskom, a Zverev bez izgubljenog poena stiže na gem od titule (5:3).

To je potpuno slomilo Đokovića koji je jedva parirao rivalu uprkos servisu, pa je Nemac stigao do nove brejk šanse koju ovaj put koristi i dobija meč sa 6:3.