VELIKE PROMENE U “DEJVIS KUPU”: Ovo su odlične vesti za sve ljubitelje tenisa, ali i za NOVAKA ĐOKOVIĆA!

tenis
pixabay

Međunarodna teniska federacija (ITF) zvanično je saopštila je da će doći do velikih promena u Dejvis kupu.

 

ITF je objavio da je dogovorio saradnju sa kompanijom Kosmos – ugovor je potpisan na 25 godine i vredan je tri milijarde dolara.

Osnivač i predsednik investicione grupe je štoper Barselone Đerar Pike, a kompanija je podržana od strane Hirošija Mikitanija, izvršnog direktora kompanije Rakuten.

Uprava ITF jednoglasno je odlučila da kreira novi veliki veliki turnir koji će se održati na kraju godine – Svetsko ekipno prvenstvo u tenisu.

Takmičenje je predviđeno da bude u novembru i da traje nešto više od sedam dana. Na njemu će učestvovati 18 reprezentacija koje će biti podeljene u nekoliko (nije još precizirano) grupa.

Posle grupne fazi usledili bi eliminacioni dueli (četvrtfinale), a igrala bi se dva singla i jedan dubl, na dva dobijena seta. Sigurni učesnici bi bile selekcije iz Svetske grupe (16) dok bi dve bile naknadno izabrane.

Ovo je velika promena za tenis i ITF. Naša komisija je podržala ambiciozni plan za budućnost Dejvis kupa. Naša vizija je da napravimo veliko finale na kraju sezone koje će biti festival tenisa i zabave. Na njemu će učestvovati najbolji teniseri koji će predstavljati svoje nacije i koji će odlučivati o šampionu Dejvis kupa – rekao je predsednik Dejvid Hagerti.

Inače veliki zagovornik ovakvog plana je i srpski teniser Novak Đoković. Nekada najbolji igrač sveta u nekoliko navrata javno je naglašavao da je potrebno menjati Dejvis kup. Međutim u prošlosti nije imao veliku podršku.

Pojavom kompanije Kosmos i Đerara Pikea stvorila se mogućnost za tako nešto, Međunarodna teniska federacija je prihvatila plan i sva je prilika da ćemo uskoro gledati Svetsko ekipno prvenstvo u tenisu.