Dominacija se nastavlja: Đoković osvojio Masters u Monte Karlu i ušao u istoriju tenisa

Najbolji teniser sveta Novak Đoković osvojio je Masters u Monte Karlu posle pobede u finalu nad Čehom Tomašom Berdihom sa 7:5, 4:6, 6:3. Na taj način Srbin je ušao u istoriju ’belog sporta’ po nekoliko osnova.

 

Naime, srpskom teniseru je pošlo za rukom da osvoji sva tri uvodna Mastersa u sezoni (Indijan Vels, Majami i Monte Karlo), što pre njega niko nije uspeo da učini.

 

Takođe, ovo je našem igraču 23. titula na turnirima iz 1000 serije, čime se izjednačio sa Rodžerom Federerom na drugom mestu večne liste.

Ovo je njegov drugi pehar u Monte Karlu iz četvrtog finala, a prethodno je bio najbolji 2013. godine.

Sada je Đokovićev skor u duelima sa Berdihom poboljšan i iznosi 19 pobeda, uz dva poraza.

Baš kao i dan ranije protiv Nadala, Đoković je nešto sporije ušao u meč, dozvolio protivniku da mu oduzme servis i povede 2:0. Ipak, prednost Berdiha nije dugo trajala, pošto je najbolji teniser sveta ubrzo podigao nivo igre i došao do izjednačenja.

Srpski teniser je prvi set dobio u uzbudljivoj završnici, dok se možda ključni detalj drugog seta dogodio u petom gemu kada je Đoković spasio tri vezane brejk lopte i poveo sa 3:2, ali je zbog kiše usledio jednočasovni prekid.

Berdihu je pauza više prijala, a odmah po novom izlasku na teren osvojio je naredna tri gema i izjednačio rezultat u setovima.

Đoković je u odlučujućem setu zaigrao znatno bolje, “leteo” je po terenu i pogađao linije, zbog čega je na startu protivniku uzeo dva brejka i poveo sa 4:0. Ipak, Berdih se nije predavao, uspeo je da osvoji naredna dva gema, ali je propuštio šansu da se u sedmom gemu totalno vrati u meč.

Najava i tok meča:

Njih dvojica do sada su se sastali ravno 20 puta, a Novak je neuporedivo uspešniji sa 18 pobeda i samo dva poraza. 

Srbin ove godine igra odlično, ima 29 pobeda i svega dva poraza, a nalazi se u seriji od 16 uzastopnih trijumfa. Koliko je u dobroj formi najbolje govori podatak da je u polufinalu bez problema savladao „Kralja šljake” Rafaela Nadala sa 6:3, 6:3.

  

Prvi set: Novak Đoković – Tomaš Berdih 7:5

Srpski teniser svojim servisom otvorio je meč, ali je sa dve greške brzo upao u problem. Na 15:30 Berdih je pogodio viner bekhend paralelom i posle novog lošeg udarca Đokovića poveo – 0:1. Novak je mnogo grešio na startu meč: tri bekhenda nisu bila dobra i Čeh je lagano materijalizovao stečenu prednost – 0:2. Početak meča bio je identičan onom protiv Nadala, a Nole je u trećem gemu na svoj servis došao do 1:2.

Berdin od starta meča igra sa dosta samopouzdanja, forhend paralele i dijagonale su mu razorne, a još ga na sve to i servis služi – 1:3. Krenuo je Nole da izlazi na mrežu, no Tomaš je na to odgovarao plitkim loptama. Ipak, prvim asom momak rođen u Beogradu smanjio je rezultat na 2:3. Konačno je zaigrao Nole kako ume i na protivnikov servis. Smanjio je broj grešaka, sve bolje je riternirao, što mu je omogućilo da vrati brejk – 3:3.

  

U sedmom gemu prvog seta srpski teniser je uspeo da povrdi vraćeni brejk – 4:3. To je bio znak da su stvoreni svi preduslovi da Đoković preuzme apsolutnu inicijativu u ovom meču. Srbin je drugi put u nizu oduzeo servis današnjem protivniku, pa će sada servirati za osvajanje prvog seta – 5:3. Baš onda kada to niko od gledalaca nije očekivao, pa verovatno ni njih dvojica, Berdih je pravo niotkuda ponovo napravio brejk i neočekivano produžio trajanje ovog dela meča – 5:4.

U narednom, desetom gemu, Čeh je delovao izuzetno sigurno, pa je bez izgubljenog poena došao do 5:5. Novak deluje umorno i to je evidentno, malo se muči na svoj servis. Imao je Čeh 30:30 na Noletov servis, ali je naš teniser toliko potrebnim asom, uz prethodnu grešku protivnika, ipak poveo – 6:5.

U narednom gemu Novak je imao dve brejk, a ujedno i set lopte, no Berdih je uspeo da izjednači. Došla je ipak i treća set lopta, a nju naš teniser nije propustio, pa je tako posle 53 minuta igre poveo sa 1-0.

  

Drugi set: Novak Đoković – Tomaš Berdih 4:6

Za razliku od subotnjeg polufinalnog meča između Đokovića i Nadala, publika na tribinama stadiona u Monte Karlu u nedelju i nema baš mnogo materijala za uživanje. Uprkos ne baš kvalitetnom tenisu, najbitnije je da Novak osvaja gemove – 1:0. Sa druge strane na svoj servis bio je siguran i češki teniser, pa je sa nulom došao do 1:1

Posle dva brza gema na startu drugog seta, konačno su finalisti odigrali jedan duži poen za ovacije publike. Bili je nezgodno po Đokovića na 15:30, ali se izvukao i poveo sa 2:1. Da se Novak nikada ne predaje videli smo u četvrtom gemu. Poveo je Berdih sa 40:0, da bi naš igrač ipak došao do prilike za brejk. Ipak, poboljšao je servis Čeh tako se spasivši – 2:2.

Gotovo u bezizlaznoj situaciji našao se Đoković. Berdih je brzinski došao do tri brejk lopte, ali takav razvoj sutuacije kao da je razgoropadio Srbina. Vezao je pet poena u stilu istinskog šampiona – 3:2.

U tim momentima kiša je teniserima, ali i publici, zadavala dosta problema, pa je odlučeno da se susret na kratko prekine

Posle više od jednog časa pauze (72 minuta) meč je konačno nastavljen servisom češkog tenisera. I odmah je Đoković došao do prilike za brejk. Usledio je odličan tenis Tomaša Berdiha, hrabrom igrom je spasio svoj servis, a potom je izjednačio na 3:3Oba tenisera igrali su bolje nego pre pauze, a u sledećem gemu Čeh je izvanredno čitao servise rivala i odmah napadao forhendom. Dve brejk lopte je Đoković spasao, ali je na trećoj Berdih sve vreme diktirao ritam i iznudio je grešku rivala – 3:4.

Prilično lako je Berdih izašao na kraj sa prvim reketom sveta u osmom gemu, uspeo je da potvrdi brejk, pa će tako Đoković servirati za ostanak u drugom setu – 3:5. Pustio je ruku tada Čeh svestan da samo tako može protiv Novaka, imao je 0:30. Međutim, vezao je Srbin četiri poena – 4:5.

Čeh je bio prilično dobar kod servis volej igre, a upravo je tako stvarao prednost protiv srpskog tenisera koji se susreo sa dve set lopte Berdiha, dok već prvu nije uspeo da odbrani, pa je na posle sat i 52 minuta bilo 1-1 u deonicama (4:6).

  

Treći set: Novak Đoković – Tomaš Berdih 6:3

Poslednji, treći deo ovog susreta servisom je otvorio naš teniser. I bio je poprilično siguran: bez izgubljenog poena je uspeo da povede – 1:0. Mislilo se da će isto to da uradi i Berdih, ali je napravio dve greške iz forhenda. Posle treće takve u nizu, Nole je došao do brejk lopte koju je iskoristio – 2:0. Desetak minuta od početka trećeg seta i sigurne igre u istom Đoković je povisio na 3:0.

Novak je bio sigurniji sa osnovne linije, a Čeh je počeo da žuri i da pravi greške. Đoković je to iskoristio i posle nove greške rivala forhendom realizovao je brejk šansu za 4:0

Činilo se da je meč tada rešen, ali Novak u narednom gemu vraća suparnika u igru: promašen zicer forhendom, dupla greška, a zatim i neuspešan lob na brejk lopti i Berdih je smanjio na 4:1.

Usledio je novi neizvestan gem u kojem je Novak opet imao dve prilike za brejk. Čeh je najpre odličnim servisom, pa posle i greškom našeg tenisera uspeo da se izvuče – 4:2. Umalo je Đoković ispustio u tim trenucima još jedan brejk pošto je Berdih prišao na mrežu, ali nije iskoristio priliku, tako da je Novak prišao na samo gem od pobede i titule – 5:2.

Velika borba vodila se u osmom gemu u kojem je Novak imao meč loptu na servis češkog tenisera. Berdih je baš kada ne treba tada počeo da servira ”kao lud” i da produži trajanje ovog meča – 5:3.

Iako je postojala težnja Tomaša da se vrati u meč, to se nije dogodilo i pored velikog pritiska, tako da je Novak zasluženo došao do prve titule na šljaci ove godine – 6:3.