NEVEROVATAN PREOKRET NA BADNJI DAN: Đoković kroz iglene uši do prvog FINALA u 2017. godini

Novak Đoković
twitter@DriveToTennis

Novak Đoković plasirao se u finale prvog turnira u 2017. godini u Dohi, iako je bio na ivici poraza.

Srpski teniser je posle čudesnog preokreta pobedio Fernanda Verdaska sa 4:6, 7:6(7), 6:3.

Verdasko je u taj-brejku drugog seta imao četiri vezane i ukupno pet meč lopti, ali je Đoković u tim trenucima pokazao da i dalje poseduje nestvarnu mentalnu snagu i uspeo je da preokrene.

Iako se mora reći da je Verdasko zaista igrao odlično, podsetivši na svoja najbolja izdanja iz 2009. godine, ipak bi trebalo priznati i da Đokovićeva igra u ovom trenutku više podseća na drugi, nego na prvi deo 2016. godine.

Srpski teniser dobro je počeo, napravio je brejk za 4:2, ali se od tog trenutka njegova igra raspala. Verdasko je prelako napravio tri vezana brejka, dobio je šest uzastopnih gemova i imao je veliku prednost 6:4, 2:0.

To mu nije bilo dovoljno, kao ni čak pet meč lopti u taj-brejku drugog seta, a Đoković je u trećem meč prelomio brejkom u petom gemu.

Srpski teniser u Dohi brani titulu, a rival u finalu biće mu pobednik duela Endi Mari – Tomaš Berdih.

Tekstualni prenos meča:

Srpski teniser otvorio je meč svojim servisom i već na startu imao problema. Bilo mu je potrebno da uhvati ritam, zbog čega je Verdasko došao do brejk lopte. Ipak, tada je usledio pametan servis, a potom i prvi gem.

Španac je uzvratio sigurnim gemom, da bi u četvrtom gemu prvi put zapretio Đoković. Posle izjednačenja izborio se za brejk šansu, imao maltene dobijen poen, ali je Fernando neverovatnom defanzivom uspeo da se izvuče.

Otišao je na 2:2, ali nije mogao dva gema kasnije, kada je Novak realizova drugu priliku i poveo 4:2. Činilo se da se tada opustio i da nas čeka rutinski finiš seta, kada se desilo nešto potpuno suprotno.

Četiri forhenda izbacio je u aut i ekspresno poklonio ribrejk protivniku. Verdasko je to iskoristio, izjednačio na 4:4, a onda samo držao lopticu u terenu. Drugi igrač sveta je grešio u serijama, izbacio je nova četiri udarca i Španac je došao u priliku da servira za vođstvo u setovima.

Iako je Đoković dobio prvi poen u 10. gemu, pogrešio je tri riterna i Verdasko je došao do dve vezane set lopte. Tada se njemu stegla ruka, uzvratio je sa tri greške i omogućio protivniku da se vrati. Srbin to nije učinio, izabrao je pogrešne udarce i Madriđanin je dobio prvi set – 4:6.

Verdasko je seriju produžio i na početak trećeg seta. Napravio je treći uzastopni brejk i dobivši šesti uzastopni gem je potom poveo sa 2:0. Srpski teniser je brzo uspeo da se konsoliduje, odigrao je nekoliko poena u svom stilu i izjednačio je na 2:2.

U naredna četiri gema serveri su bili sigurni, a dramatičan je bio deveti gem drugog seta. Imao je Verdasko tri brejk lopte, ali nije došao do brejka koji bi mu omogućio servis za pobedu. Đoković je još jednom pokazao mentalnu snagu i uspeo je da povede sa 5:4.

Nije ipak imao rešenje Đoković za servise Španca. Verdasko je uibacivao 75% prvog servisa bez duplih grešaka, pa je o pobedniku drugog seta odlučio taj-brejk. Đoković je napravio prvi mini-brejk – 2:1, ali Verdasko je potom dobio pet vezanih poena i došeo je do četiri vezane meč lopte.

Srpski teniser odradio je teži deo posla, spasao je sve četiri meč lopte rivala, ali je potom pretrpeo novi mini-brejk i Verdasko je došao i do pete prilike. Ipak, ponovo je nije iskoristio, poslao je forhend u aut, a Novak je uz još dva mini-brejka napokon došao do set lopte koju je pretvorio u 1-1 (9:7).

U trećem setu nije bilo dileme. Đoković je igrao mnogo opuštenije, Verdasko je razmišljao o propuštenim šansama i srpski teniser je uz dva brejka lako priveo meč kraju – 6:3.